سرمقاله:
بازار سهام در هفته گذشته در مجموع وضعیت خوبی را سپری نکرد. در ابتدای هفته گذشته و با توجه به افزایش فشار فروشها در کلیت بازار و کمبود خریدار قوی، شاهد ایجاد موجی منفی در بازار بودیم اما در اواخر هفته و به دلیل اعلام حمایت قاطع وزیر اقتصاد از بازار سرمایه، وضعیت بازار با بهبود نسبی مواجه شد. قابل توجه است که در شرایط فعلی، تنشهای سیاسی مهمترین ریسک بازار سرمایه محسوب میشود؛ با توجه به وضعیت بنیادی نسبتا مناسب تعداد زیادی از شرکتها در بازار سهام، در صورتی که تنشهای سیاسی نیز کاهش یابد شرایط برای رشد بازار فراهم است. به عبارتی دیگر، بازار از نظر شرایط بنیادی وضعیت نسبتا مناسبی دارد اما احتمال افزایش تنشهای سیاسی به خصوص با آمدن رئیس جمهور جدید ایالات متحده آمریکا سبب شده است تا اقبال زیادی از سمت بسیاری از سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری در بازار سهام مشاهده نشود؛ بنابراین، با توجه به وضعیت مناسب بخش عمدهای از بازار سهام از نظر بنیادی، در صورتی که تنشهای سیاسی نیز کاهش یابد شرایط برای رشد بازار فراهم است.
علاوه بر حمایت قاطع وزیر اقتصاد از بازار سهام از دیگر اتفاقات موثر بر بازار سهام در هفته گذشته میتوان به انتشار شایعات مربوط به کاهش نرخ گواهی سپرده خاص به ۲۵ درصد نیز اشاره کرد. هرچند این خبر هنوز به صورت رسمی تایید نشده است و باید منتظر اعلام رسمی از سوی بانک مرکزی باشیم اما در صورتی که این شایعه محقق شود اتفاق خوبی برای کلیت بازار سهام به حساب میآید. قابل توجه است که نرخ این اوراق در سال گذشته ۳۰ درصد بوده است.
در ارتباط با قیمتهای جهانی، به طور کلی هفتهای پرنوسان و نسبتا متعادل را شاهد بودیم. کاهش حدود سه درصدی در قیمت انواع نفت در کنار افزایش حدود دو درصدی در شاخص LME و همچنین افزایش کمتر از یک درصدی در شاخص S&P GSCI نشان از وضعیت نسبتا متعادل در کلیت بازارهای کالایی جهان در یک هفته گذشته دارد. از مهمترین کامادیتیهای تاثیرگذار در بورس نیز میتوان به فولاد، مس، آلومینیوم، سرب، روی، ذغالسنگ و سنگ آهن اشاره کرد که در مجموع این کامادیتیها وضعیت نسبتا پرنوسانی را در یک هفته گذشته تجربه کردند. در هفته گذشته و از بین کامادیتیهای مهم در حوزه صنایع، فولاد، روی و سرب وضعیت خوبی را از نظر قیمتی تجربه کردند. مس و متانول نیز در هفته گذشته وضعیت نسبتا بدی را تجربه کردند. با وجود نزولی که در قیمت انواع نفت در یک هفته اخیر شاهد بودهایم، قیمت نفت برنت به عنوان یک شاخص معتبر در زمینه قیمتگذاری نفت در جهان، نسبت به یک سال گذشته حدود ۱ درصد رشد داشته است. لازم به ذکر است که قیمت نفت برنت در یک ماه اخیر حدود ۹ درصد رشد را تجربه کرده است. قیمت جهانی طلا نیز در یک سال گذشته در مجموع رشد حدود ۳۵ درصدی داشته است؛ این درحالی است که در یک سال گذشته، قیمت انواع نفت همانطور که اشاره شد رشد حدود ۱ درصدی، قیمت ذغالسنگ ریزش حدود ۸ درصدی، قیمت آلومینیوم رشد حدود ۱۷ درصدی، قیمت روی رشد حدود ۱۵ درصدی، قیمت سرب ریزش حدود ۸ درصدی و قیمت مس رشد نزدیک به ۱۳ درصدی را تجربه کرده است. شایان ذکر است که قیمت فولاد نیز به عنوان یکی از مهمترین کامادیتیهای موثر بر بازار سهام ایران در یک سال گذشته ریزش حدود ۱۵ درصدی را تجربه کرده است.