بازار سهام در هفته گذشته و متاثر از برگشت انضباط به بانکها، هفته نسبتا خوبی را تجربه کرد. در هفتههای قبل و با توجه به نوسانات بالای نرخ ارز و متعاقب آن تورم بالا در کشور، بسیار ی از بانکها خصوصا آنهایی که با مشکل نقدینگی مواجه بودند بدون توجه به قوانین، سودهایی بسیار بیشتر از اعداد مصوب بانک مرکزی را به مشتریان ویژه خود پیشنهاد میدادند. در واقع بسیاری از بانکها با توجه به شرایط تورمی و کاهش تمایل مردم به سپرده کردن پول خود در بانکها و به منظور جذب نقدینگی اقـدام به پرداخت سودهایی خارج از قوانین مصوب کرده بودند و همین موضوع نیز سبب شده بود بیانضباطـی پولی شدیدی اتفاق بیافتد. در هفته گذشته و در اقدامی جدید توسط بانک مرکزی، قوانین و مجازاتهای سنگینی برای بانکهای متخلف تعیین شد و همین موضوع نیز سبب شد بسیاری از بانکهای متخلــف دیگر مانند گذشته در پرداخت سود آزادانه عمل نکنند.
هرچند که سپرده کردن پول در بانک نیز بدون ریسک نیست اما با توجه به ریسک کم سپرده کردن پول در بانک، با اغماض میتوان گفت نرخ سود بانکی به عنوان نرخ بهره بدون ریسک در ایران شناخته میشود؛ هرچند که با تورم بالای فعلی، نرخ سود بانکی رقیبی جدی برای بازار سهام محسوب نمیشود. اما تنظیم قوانین سختگیرانه در زمینه پرداخت سود بانکی اتفاق مثبتی بـرای تمامی بازارهای رقیب از جمله بازار سهام به حساب میآید.
قابل توجه اینکه با ورود رئیس جدید بانک مرکزی انتظار افزایش نرخ سود بانکی توسط فعالین اقتصادی ایجاد شده بود اما با تنظیم قوانین سختگیرانه فعلی، عما ریسک افزایش قابل توجه در نرخ سود بانکی تا حدود زیادی کاهش پیدا کرده است که این موضوع اتفاق بسیار خوبی برای عموم بازارهـا از جملـه بـازار سهام محسوب میگردد.
کماکان اعتقاد داریم که با توجه به وضعیت بنیادی نسبتا مناسب شرکتها و ارزنده بودن بخش قابل توجهی از بازار، در صورتی که در ادامه اتفاق غیرمنتظرهای رخ ندهد.
به نظر میرسد بازار سهام در بلندمدت رشد نسبتا مناسبی را در مقایسه با سایر بازارها تجربه خواهد کرد. نکته قابل توجه اینکه علاوه بر ایجاد قوانین سختگیرانه برای بانکها به منظور عدم پرداخت سودهای بالاتر از اعداد مصوب، اتفاق مثبت دیگری نیز در هفته گذشته رخ داد و آن هم افزایش ارزش معاملات بود که در صورت تداوم اتفاق بسیار خوبی برای بازار سهام محسوب میگردد.
در ارتباط با قیمتهای جهانی، به طور کلی هفتهای پرنوسان ولی در مجموع مثبت را شاهد بودیم. افزایش حدود یک درصدی در قیمت انواع نفت در کنار افزایش حدود سه درصدی در شاخص LME و همچنین کاهش بیشتر از یک درصدی در شاخص S&P GSCI نشان از وضعیت نسبتا مثبت در کلیت بازارهای کالایی جهان در یک هفته گذشته دارد.
از مهمترین کامادیتیهای تاثیرگذار در بورس نیز میتوان به فولاد، مس، آلومینیوم، سرب، روی، ذغالسنگ و سنگ آهن اشاره کرد که در مجموع این کامادیتیها نیز وضعیت نسبتا پرنوسانی را در یک هفته گذشته تجربـه کردند.
در هفته گذشته و از بین کامادیتیهای مهم در حوزه صنایع، روی، مس، ذغالسنگ، فولاد و سنگ آهن وضعیت خوبی را از نظر قیمتی تجربه کردند؛ به خصوص روی و مس که رشد بیش از پنج درصدی را در یک هفته گذشته تجربه کرد. با توجه به صعودی که در قیمت نفت در یک هفته اخیر شاهد بودهایم، قیمت نفت برنت به عنوان یک شاخص معتبر در زمینه قیمتگذاری نفت در جهان، نسبت به یک سال گذشته بیش از ۵ درصد کاهش داشته است.
لازم به ذکر است که قیمت نفت برنت در یک ماه اخیر نزدیک به ۱ درصد رشد را تجربه کرده است. قیمت جهانی طلا نیز با وجود نوسانات بالایی که دارد اما در یک سال گذشته در مجموع تغییر خاصی را تجربه نکرده و قیمت آن اکنون نسبت به سال قبل تغییر کمتر از ۳ درصدی داشته است؛ این درحالی است که در یک سال گذشته، قیمت انواع نفت همانطور که اشاره شد به طور میانگین ریزش بیش از ۵ درصدی، قیمت ذغالسنگ رشد بیش از ۹۰ درصدی، قیمت آلومینیوم ریزش حدود ۲۱ درصدی، قیمت روی ریزش حدود ۱۰ درصدی، قیمت سرب ریزش حدود ۱ درصدی و قیمت مس ریزش نزدیک به ۱۰ درصدی را تجربه کردهاند. شایان ذکر است که قیمت فولاد نیز به عنوان یکی از مهمترین کامادیتیهای موثر بر بازار سهام ایران در یک سال گذشته ریزش حدود ۱۱ درصدی را تجربه کرده است.