سرمقاله:
هرچند در دو هفته گذشته بازار سهام نسبت به هفتهها و ماههای اسفناک اخیر کمی بهبود پیدا کرده است اما کماکان عموم سهامداران در زیانهای بسیار سنگینی هستند. به طور کلی سهامداران در ۴ سال اخیر وضعیت به شدت اسفناک و ناامیدکنندهای را تجربه کردهاند و همین موضوع نیز سبب ناامیدی آنها و سایر سرمایهگذاران برای ورود مجدد به بازار سهام شده است. نکته قابل تامل و بسیار ناامیدکننده اینکه هر چند قیمت سهام بسیاری از شرکتها حتی در سال ۱۴۰۲ نیز اختلاف بسیار فاحشی را با سقف قیمتی خود در سال ۱۳۹۹ دارند؛ اما با این وجود و حتی با در نظر گرفتن قیمتهای سال ۱۴۰۲ نیز عموم سرمایهگذاران در زیانهای بسیار وحشتناکی هستند. برای نشان دادن وضعیت به شدت اسفناک بازار سهام در سال ۱۴۰۳ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ۴۰۰ شرکت باید رشد بیش از ۶۰ درصدی را تجربه کنند تا به قیمت اردیبهشت سال ۱۴۰۲ برسند!!!
- ۲۵۰ شرکت باید رشد بیش از ۱۰۰ درصدی را تجربه کنند تا به قیمت اردیبهشت سال ۱۴۰۲ برسند!!!
- ۵۰ شرکت باید رشد بیش از ۲۰۰ درصدی را تجربه کنند تا به قیمت اردیبهشت سال ۱۴۰۲ برسند!!!
شایان ذکر است همانطور که اشاره شد حتی قیمتهای سال ۱۴۰۲ نیز در شرایط فعلی و با وضعیت به شدت اسفناک بازار سهام در سال ۱۴۰۳ به رویا تبدیل شدهاند. فاصلههای قابل توجه در قیمت سهام عموم شرکتها نسبت به سقف قیمتی خود در سال ۱۳۹۹ و حتی سال ۱۴۰۲ در حالی است در این سالها تورم بسیار شدیدی را نیز تجربه کردهایم که این موضوع شرایط بسیار بد بازار سهام در چند سال اخیر را بیش از پیش مشخص میکند. امید است که دولت جدید با ایجاد تغییرات اساسی زمینه رشد مداوم بازار سهام را فراهم کرده و دوباره شاهد ایجاد رونق در بازار سهام باشیم.
در ارتباط با قیمتهای جهانی، به طور کلی هفتهای پر نوسان و نسبتا منفی را شاهد بودیم. کاهش بیش از سه درصدی در قیمت انواع نفت در کنار کاهش حدود دو درصدی در شاخص LME و همچنین کاهش بیش از دو درصدی در شاخص S&P GSCI نشان از وضعیت نسبتا منفی در کلیت بازارهای کالایی جهان در یک هفته گذشته دارد. از مهمترین کامادیتیهای تاثیرگذار در بورس نیز میتوان به فولاد، مس، آلومینیوم، سرب، روی، ذغالسنگ و سنگ آهن اشاره کرد که در مجموع این کامادیتیها نیز وضعیت نسبتا پر نوسانی را در یک هفته گذشته تجربه کردند. در هفته گذشته و از بین کامادیتیهای مهم در حوزه صنایع، مس و اوره وضعیت نسبتا خوبی را از نظر قیمتی تجربه کردند. سنگ آهن، متانول و ذغالسنگ نیز به عنوان کامادیتیهای مهم بر روی بازار سهام ایران در هفته گذشته وضعیت بدی را تجربه کردند. با توجه به نزولی که در قیمت انواع نفت در یک هفته اخیر شاهد بودهایم، قیمت نفت برنت به عنوان یک شاخص معتبر در زمینه قیمتگذاری نفت در جهان، نسبت به یک سال گذشته حدود ۲۳ درصد ریزش داشته است. لازم به ذکر است که قیمت نفت برنت در یک ماه اخیر حدود ۱۵ درصد ریزش را تجربه کرده است. قیمت جهانی طلا نیز در یک سال گذشته در مجموع رشد حدود ۳۱ درصدی داشته است؛ این درحالی است که در یک سال گذشته، قیمت انواع نفت همانطور که اشاره شد ریزش حدود ۲۳ درصدی، قیمت ذغالسنگ ریزش حدود ۱۲ درصدی، قیمت آلومینیوم رشد حدود ۷ درصدی، قیمت روی رشد حدود ۱۱ درصدی، قیمت سرب ریزش حدود ۱۲ درصدی و قیمت مس رشد نزدیک به ۹ درصدی را تجربه کرده است. شایان ذکر است که قیمت فولاد نیز به عنوان یکی از مهمترین کامادیتیهای موثر بر بازار سهام ایران در یک سال گذشته ریزش حدود ۲۰ درصدی را تجربه کرده است.