بازار سهام در هفته گذشته و متاثر از خبر تغییر رئیس بانک مرکز ی هفته بدی را تجربه کرد. رئیس جدید بانک مرکزی در سیاستی جدید و در اقدامی عجیب نرخ دلار نیمایی را در عدد ۲۸۵۰۰ تومان تثبیت کرد؛ این سیاست برای عموم شرکتها، علیالخصوص شرکتهای صادرات محور اتفاق بدی بوده و همین موضوع نیز سبب شد که بازار سهام واکنش بدی را نسبت به این سیاست نشان دهد.
با توجه به اینکه نرخ دلار در بازار آزاد در حوالی ۴۰ هزار تومان در نوسان است تثبیت نرخ دلار نیمایی در نرخ عجیب ۲۸۵۰۰ تومان آن هم برای یکسال، اتفاق خوبی برای بازار سهام محسوب نمیشود و به نظر نمیرسد که این سیاست تا یکسال آینده بدون تغییر و تعدیل باقی بماند.
نکته دیگری که در این روزهای بازار بـه شدت تاثیرگذار است انتشار شایعات مختلف از جمله تغییر دوباره نرخ بهره بانکی و افزایش مجدد آن تا نرخ ۲۵ درصد است.
هرچند انتشار شایعات مختلف در بازار باعث تشدید رفتار هیجانی توسط بسیاری از سرمایهگذاران در کوتاه مدت میشود اما با توجه به وضعیت بنیادی نسبتا مناسب شرکتها و ارزنده بودن بخش قابل توجهی از بازار، در صورتی که در ادامه اتفاق غیرمنتظرهای رخ ندهد به نظر میرسد بازار سهام در بلندمدت رشد نسبتا مناسبی را در مقایسه با سایر بازارها تجربه خواهد کرد.
در ارتباط با اهمیت قانون جدید قیمتگذاری ارز توسط بانک مرکزی قابل توجه است که نرخ دلار نیمایی چشمانداز سودسازی بسیاری از شرکتها را تعیین و جذابیت آنها برای سرمایهگذاری یا عدم سرمایهگذاری را مشخص خواهد کرد.
امید است که در ادامه بانک مرکزی در اتخاذ سیاستهای خود منافع سرمایهگذاران در بازار سهام را نیز در نظر بگیرد و در تعامل با سازمان بورس، با تغییر و تصحیح قانون فعلی نرخ گذاری دستوری دلار نیمایی، در جهت رشد و توسعه بازار سهام نیز گام بردارد.
در ارتباط با قیمتهای جهانی، به طور کلی هفتهای پرنوسان ولی در مجموع متعادل-منفی را شاهد بودیم. کاهش حدود سه درصدی در قیمت انواع نفت در کنار افزایش حدود نیم درصدی در شاخص LME و همچنین افزایش کمتر از یک درصدی در شاخص P&S GSCI نشان از وضعیت متعادل-منفی در کلیت بازارهای کالایی جهان در یک هفته گذشته دارد.
از مهمترین کامادیتیهای تاثیرگذار در بورس نیز میتوان به فولاد، مس، آلومینیوم، سرب، روی، ذغالسنگ و سنگ آهن اشاره کرد که در مجموع این کامادیتیها نیز وضعیت نسبتا پرنوسانی را در یک هفته گذشته تجربه کردند.
در هفته گذشته و از بیـن کامادیتیهای مهم در حوزه صنایع، آلومینیوم، مس و اوره وضعیت خوبی را از نظر قیمتی تجربه نکردند؛ به خصوص آلومینیوم که ریزش نزدیک به سه درصدی را در یک هفته گذشته تجربه کرد.
با توجه به نزولی که در قیمت نفت در یک هفته اخیر شاهد بودهایم، قیمت نفت برنت به عنوان یک شاخص معتبر در زمینه قیمتگذاری نفت در جهان، نسبت به یک سال گذشته بیش از ۱ درصد افزایش داشته است. لازم به ذکر است که قیمت نفت برنت در یک ماه اخیر نزدیک به ۱ درصد ریزش را تجربه کرده است.
قیمت جهانی طا نیز با وجود نوسانات بالایی که دارد اما در یک سال گذشته در مجموع تغییر خاصی را تجربه نکرده و قیمت آن اکنون نسبت به سال قبل تغییر کمتر از ۳ درصدی داشته است؛ این درحالی است که در یک سال گذشته، قیمت انواع نفت همانطور که اشاره شد به طور میانگین رشد بیش از ۱ درصدی، قیمت ذغالسنگ رشد بیش از ۱۰۰ درصدی، قیمت آلومینیوم ریزش حدود ۱۸ درصدی، قیمت روی ریزش حدود ۱۷ درصدی، قیمت سرب رشد حدود ۱ درصدی و قیمت مس ریزش نزدیک به ۱۵ درصدی را تجربه کردهاند.
شایان ذکر است که قیمت فولاد نیز به عنوان یکی از مهمترین کامادیتیهای موثر بر بازار سهام ایران در یک سال گذشته ریزش حدود ۱۴ درصدی را تجربه کرده است.