شوک جدید، نبود برنامه حمایتی موثر و تشدید نا امیدی سهامدارن

۲۹/۰۷/۱۴۰۲ 12:22

مدتی است که سرمایه‌گذارن در بازار سهام شرایط بسیار خاصی را تجربه می‌کنند. با وجود سقوط آزاد در قیمت سهام عموم شرکت‌ها، هنوز هم سرمایه‌گذاران هیچ انگیزه و اراده‌ای برای ورود به بازار سهام از خود نشان نمی‌دهند. تداوم روند نزولی بازار سهام از یک طرف و نبود هیچگونه طرح و برنامه مشخص برای برون رفت از این وضعیت اسفناک فعلی از طرف دیگر باعث شده است که اوج ناامیدی و بی‌اعتمادی در بین سرمایه‌گذاران شکل بگیرد؛ همین بی‌اعتمادی نیز سبب شده است تا بازار سهام با کاهش قابل توجه ارزش معاملات مواجه شود.

قابل توجه است که ناامیدی و بی‌اعتمادی سرمایه‌گذاران نسبت به بازار سهام باعث شده است که پول پرقدرتی به بازار وارد نشود و همین موضوع نیز خود سبب می‌شود تا شرایط بد فعلی تداوم یابد. بازار سهام که مدت‌هاست وضعیت خوبی ندارد از دو هفته گذشته و با اوج‌گیری تنش‌ها بین اسرائیل و فلسطین وضعیت بدتری نیز پیدا کرده است.

به عبارتی دیگر، اوج‌گیری تنش‌ها بین اسرائیل و فلسطین با واکنش بسیار شدید و منفی سرمایه‌گذاران همراه شده است. هرچند که تنش بین فلسطین و اسرائیل همواره وجود داشته است اما در دو هفته گذشته شاهد سطح جدیدی از تنش‌‌ها بین آن‌ها بوده‌ایم.

قابل توجه است که سطح تنش‌ها بین فلسطین و اسرائیل در دو هفته اخیر به حدی بالا بوده است که می‌توان گفت چنین سطحی از تنش در دهه‌های اخیر بی‌سابقه بوده است. بازار سهام که قبل از این تنش‌ها نیز وضعیت خوبی نداشت به تنش‌های ایجاد شده بین فلسطین و اسرائیل واکنش خوبی نشان نداد و دوباره مسیر نزولی را در پیش گرفت. قابل ذکر است که در شرایط فعلی و در صورتی که تنش‌ها بین فلسطین و اسرائیل نیز کاهش یابد باز هم نباید انتظار رشد سریع و قابل توجهی را از بازار سهام داشته باشیم؛ زیرا شرایط بسیار بد بازار سهام سبب شده است که بسیاری از سرمایه‌گذاران نسبت به این بازار بی‌اعتماد شده و از آن خارج شوند؛ کماکان خروج پول از بازار سهام کاملا مشهود است.

نیاز به برگشت اعتماد سرمایه‌گذاران به بازار سهام برای رهایی از وضعیت اسفناک فعلی به شدت احساس می‌شود که این موضوع نیز در شرایط فعلی بسیار دشوار به نظر می‌رسد زیرا تا کنون هیچگونه سیاست موثر و پرقدرتی توسط تیم اقتصادی دولت برای حمایت از بازار سهام مشاهده نشده است. برای رشد بازار سهام نیاز است تا با اعمال سیاست‌های حمایتی موثر از این بازار، بار دیگر اعتماد به سرمایه‌گذاران برگردد. در صورت برگشت اعتماد سرمایه‌گذاران به بازار سهام، می‌توان به ورود پول پرقدرت به بازار و ایجاد یک روند صعودی جدید امیدوار شد.

شایان ذکر است که بر اساس موارد مطرح شده انتظار داریم تیم اقتصادی دولت هرچه سریع‌تر یک بسته سیاستی قوی برای ایجاد یک حمایت موثر از این بازار کلیدی اتخاذ نماید. در ارتباط با پیش‌بینی وضعیت آتی بازار نیز توصیه می‌گردد که ارزش معاملات را به عنوان یکی از فاکتورهای اصلی برگشت احتمالی بازار مد نظر قرار دهید. به عبارتی دیگر، هرچند بازار از نظر وضعیت بنیادی ارزنده به نظر می‌رسد اما افزایش قابل توجه ارزش معاملات در صورت تحقق می‌تواند اولین سیگنال برگشت بازار را صادر کند که تا کنون چنین سیگنالی صادر نشده است.

در ارتباط با قیمت‌های جهانی، به طور کلی هفته‌ای پرنوسان ولی در مجموع نسبتا مثبت را شاهد بودیم. افزایش حدود هفت درصدی در قیمت انواع نفت در کنار کاهش کمتر از یک درصدی در شاخص LME و همچنین افزایش بیش از دو درصدی در شاخص S&P GSCI نشان از وضعیت نسبتا مثبت در کلیت بازارهای کالایی جهان در یک هفته گذشته دارد. از مهم‌ترین کامادیتی‌های تاثیرگذار در بورس نیز می‌توان به فولاد، مس، آلومینیوم، سرب، روی، ذغال‌سنگ و سنگ آهن اشاره کرد که در مجموع این کامادیتی‌ها نیز وضعیت نسبتا پرنوسانی را در یک هفته گذشته تجربه کرده‌اند.

در هفته گذشته و از بین کامادیتی‌های مهم در حوزه صنایع، سنگ‌آهن، طلا و فولاد وضعیت خوبی را از نظر قیمتی تجربه کردند؛ به خصوص سنگ‌آهن که رشد بیش از چهار درصدی را در یک هفته گذشته تجربه کرد. اوره، مس و روی نیز به عنوان کامادیتی‌های مهم بر روی بازار سهام ایران در هفته گذشته وضعیت بدی را تجربه کردند. با وجود صعودی که در قیمت نفت در یک هفته اخیر شاهد بوده‌ایم، قیمت نفت برنت به عنوان یک شاخص معتبر در زمینه قیمت‌گذاری نفت در جهان، نسبت به یک سال گذشته حدود ۱ درصد رشد داشته است.

لازم به ذکر است که قیمت نفت برنت در یک ماه اخیر نزدیک به یک درصد ریزش را تجربه کرده است. قیمت جهانی طلا نیز در یک سال گذشته در مجموع رشد حدود ۱۸ درصدی داشته است؛ این درحالی است که در یک سال گذشته، قیمت انواع نفت همانطور که اشاره شد رشد تقریبا ۱ درصدی، قیمت ذغال‌سنگ ریزش بیش از ۶۰ درصدی، قیمت آلومینیوم ریزش حدود ۱ درصدی، قیمت روی ریزش حدود ۱۵ درصدی، قیمت سرب رشد حدود ۴ درصدی و قیمت مس رشد نزدیک به ۸ درصدی را تجربه کرده‌ است.

شایان ذکر است که قیمت فولاد نیز به عنوان یکی از مهم‌ترین کامادیتی‌های موثر بر بازار سهام ایران در یک سال گذشته ریزش حدود ۳ درصدی را تجربه کرده است.

بازدهی بازار سهام و بازار های موازی

هفته

ماه

سه ماه

یک سال

بورس

%۰.۱۹

%۵.۱۱

%۱.۲۴

%۵۴.۲۴

فرابورس

%۰.۸۸

%۵.۴۵

%۵.۱۲

%۴۰.۲۴

دلار

%۰.۴۸

%۳.۸۶

%۵.۳۲

%۵۶.۶۲

سکه

%۴.۱۷

%۵.۵۶

%۶.۸۶

%۹۷.۲۳

نفت

%۴.۴۷

%۴.۱۱

%۱۵.۲۴

%۲.۵۹

انس

%۳.۴۱

%۰.۲۲

%۲.۱۷

%۱۷.۰۵

دانلود فایل مقاله

شوک جدید، نبود برنامه حمایتی موثر و تشدید نا امیدی سهامدارن

هفته منتهی به ۲۶ مهر ۱۴۰۲ - بولتن شماره ۱۵۷

از طریق لینک زیر فایل کامل این مقاله را دانلود نمایید.

دریافت فایل
دیدگاه تان را بنویسید

نظر خود را درباره این مقاله بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *