بـازار سـهام در ادامـه رونـد نزولـی خـود، در هفته گذشـته نیز شـرایط بسـیار بـدی را تجربـه کـرد و هفته بسـیار تلـخ دیگری بـرای سـرمایهگذاران در ایـن بـازار رقـم خورد. در شـرایط فعلی، از بیـن رفتـن امیـد در بازار سـهام و عدم اقبال سـرمایهگذاران بـرای سـرمایهگذاری در ایـن بـازار بـه وضـوح قابـل مشـاهده اسـت. هیـچ برنامه مدون و مشـخصی بـرای بهبود وضعیت بازار سـهام مشـاهده نمیشود و جلسـات انجام شده در این زمینه حداقل تا کنون نتیجه قابل قبولی را به همراه نداشته اسـت. این روزها بازار سـهام شـرایط بسـیار کسـل کننده و کم رمقی را تجربـه میکنـد و ارزش معاملات نیـز به شـدت افت کرده اسـت.
با وجود شـرایط بنیادین نسبتا مناسب در کلیت بـازار سـهام، امـا هـر هفته شـاهد تـداوم خروج پـول حقیقی از بـازار هسـتیم کـه ایـن موضوع نیز سـبب شـده اسـت امید سـرمایهگذاران در بازار سـهام به یاس و نا امیدی تبدیل شـود.
سـرخوردگی سـهامداران و عدم تمایل آنها به سـرمایهگذاری در بـازار سـهام سـبب شـده اسـت ارزش معاملات به شـدت افـت کنـد و همیـن موضـوع نیـز یکـی از علـل اصلـی تـدوام رونـد نزولـی در بازار سـهام اسـت.
در ارتباط بـا بازارهای جهانی نیـز قابـل توجـه اسـت کـه بعـد از چندیـن هفتـه نـزول، بـه نظـر میرسـد قیمتهـای جهانـی تا حـدود زیـادی بـه تعادل رسـیده اسـت. در هفتـه گذشـته بـا وجود نوسـانات زیـاد، اما در مجمـوع هفتـه، قیمتهـای جهانی تقریبا صعـود و نزول قابـل توجهـی را تجربـه نکردند.
ریزشهـای وحشـتناک چنـد مـاه اخیـر قیمتهـای جهانـی، چشـمانداز سودسـازی بسـیاری از شـرکتها را بـا چالشـی جـدی مواجـه کـرده بـود؛ امـا توقـف نسـبی در سـقوط آزاد قیمتهای جهانی در دو هفته گذشـته سـبب شـده اسـت تا حـدودی امیـدواری بـه بازارهـای جهانـی برگـردد.
هـر چنـد هنـوز هـم بـرای اطمینـان یافتـن از وضعیـت پایـدار قیمتهـای جهانـی زود اسـت امـا وضعیـت تقریبـا پایـدار قیمتهـا در دو هفتـه قبـل، میتوانـد پایانـی بـر ریزشهـای وحشـتناک چند ماه اخیر باشـد. شـکاف بین نرخ دلار نیمایی و آزاد نیز کماکان و مطابق با تحلیلهای قبلی در حال کاهش اسـت؛ هرچنـد کـه سـرعت همگرایـی کمـاکان بسـیار کنـد بوده و با سـرعت بسـیار کمی شـاهد همگرایی بین نرخ دلار نیمایـی و آزاد هسـتیم امـا بـه نظـر میرسـد به زودی شـاهد تثبیت شـدن نرخ دلار نیمایی به باالی ۲۶.۰۰۰ تومان باشـیم.
افزایـش نـرخ دلار نیمایـی به عنوان اتفاقی بسـیار جـذاب برای عمـوم شـرکتهای بورسـی محسـوب میگردد کـه در صورتیکـه بـه صـورت همزمـان شـاهد رشـد قیمتهـای جهانـی نیز باشـیم ایـن موضـوع میتوانـد اتفـاق بسـیار جذابـی بـرای بازار سـهام محسـوب شـود. کمـاکان اعتقـاد داریـم بـا توجـه بـه شـرایط مناسـب در نرخ دلار نیمایی و چشمانداز صعودی آن، در صورتـی کـه قیمتهـای جهانـی نیـز از شـرایط نزولـی خارج شـود و وضعیـت آن کمـی بهبـود پیـدا کند، رشـد بازار سـهام در بلندمدت و به علت شـرایط مناسـب بنیادی، دور از انتظار نخواهـد بود.
شـایان ذکـر اسـت کـه برای رشـد سـریع بـازار در کنـار توقف در ریـزش قیمتهـای جهانـی، بایـد ارزش معاملات نیـز افزایش چشـمگیری داشـته باشـد کـه تـا کنـون چنیـن سـیگنالی را نیـز مشـاهده نکردهایـم. بـه بیانـی سـادهتر، تنهـا در صورتـی میتوان انتظار رشـد سـریع در بازار سـهام را داشـت که ریزش قیمتهـای جهانـی متوقـف گـردد و شـاهد افزایـش ارزش معامالت نیز باشـیم که تا کنون هیچ کدام از این سـیگنالها را مشـاهده نکردهایـم.
در ارتبـاط بـا قیمتهـای جهانی، به طور کلی هفتهی پرنوسـان ولـی در مجمـوع متعـادل را شـاهد بودیـم. ریزش حـدود دو درصدی در قیمت انواع نفت در کنار رشد حدود دو درصدی در شـاخص LME و همچنیـن ریـزش کمتـر از یـک درصـدی در شـاخص P&S GSCI نشـان از وضعیت نسـبتا متعادل در کلیـت بازارهـای کالایی جهـان در یـک هفتـه گذشـته دارد.
از مهمتریـن کامادیتیهـای تاثیرگـذار در بـورس نیـز میتـوان بـه فولاد، مـس، آلومینیـوم، سـرب، روی، ذغالسـنگ و سـنگ آهـن اشـاره کـرد که در مجموع ایـن کامادیتیها نیز وضعیت نسـبتا پرنوسـانی را در یک هفته گذشـته تجربه کردند.
در هفتـه گذشـته و از بیـن کامادیتیهای مهم بر بازار سـهام، روی، سـرب، سـنگآهن و فولاد وضعیـت نسـبتا خوبـی را از نظـر قیمتـی تجربـه کردنـد؛ بـه خصـوص سـنگآهن و روی کـه رشـد بیـش از دو درصـدی را در یـک هفته گذشـته تجربه کردند؛ شـایان ذکر اسـت که سـایر کامادیتیهای مهم بر روی بـازار سـهام نیز هفته نسـبتا متعادلـی را از نظر قیمتی تجربه کردند.
بـا وجـود نزولی کـه در قیمت نفت در یک هفته اخیر شـاهد بودهایـم، قیمـت نفـت برنـت بـه عنـوان یک شـاخص معتبر در زمینـه قیمتگـذاری نفـت در جهـان، نسـبت بـه یک سـال گذشـته بیش از ۴۰ درصد افزایش داشـته اسـت. لازم به ذکر اسـت کـه قیمت نفت برنـت در یک ماه اخیر تقریبـا ۷ درصد
ریزش داشـته است.
قیمـت جهانـی طلا نیز بـا وجود نوسـانات بالایی کـه دارد اما در یک سـال گذشـته در مجموع تغییر خاصی را تجربه نکرده و قیمـت آن اکنـون نسـبت بـه یـک سـال قبـل ریـزش کمتـر از ۶ درصـدی داشـته اسـت؛ ایـن درحالـی اسـت کـه در یـک سـال گذشـته، قیمـت انـواع نفت همانطور که اشـاره شـد به طـور میانگیـن رشـد بیـش از ۴۰ درصدی، قیمت ذغالسـنگ رشـد حـدود ۱۷۰ درصـدی، قیمـت آلومینیوم ریـزش حدود ۵ درصـدی، قیمـت روی رشـد حـدود ۲ درصد، قیمت سـرب کاهـش حـدود ۱۴ درصـدی و قیمـت مس ریزش حـدود ۲۵ درصـدی را تجربـه کرده اسـت.
شـایان ذکـر اسـت کـه قیمـت فولاد نیـز بـه عنـوان یکـی از مهمترین کامادیتیهای موثر بر بازار سـهام ایران در یک سـال گذشـته ریـزش حـدود ۳۰ درصـدی را تجربـه کـرده اسـت.