ریزش بازار و تغییر مجدد قوانین

۲۰/۰۳/۱۴۰۲ 16:32

بعد از ریزش وحشتناکی که بازار سهام در دو هفته گذشته تجربه کرد در هفته گذشته کمی شرایط بهتر شد و بخشی از ریزش سنگین دو هفته قبل جبران شد.

در بولتن تحلیلی هفته گذشته اشاره کردیم که به علت روند صعودی که بازار سهام در فروردین و اوایل اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۲ تجربه کرد سازمان بورس اقدام به تغییر قوانین مربوط به حد وجه تضمین اعتباری کارگزاری‌ها و همچنین سقف خرید سهام توسط صندوق‌های سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت کرد.

این تغییرات که با هدف کنترل روند صعودی بازار بود به همراه انتشار شایعاتی مبنی بر صادر شدن دستور فروش توسط سازمان بورس به حقوقی‌ها و سهامداران عمده شرکت‌ها (هرچند که این شایعات توسط سازمان بورس به طور کامل تکذیب شد) توانست موجب ریزش بسیار شدید بازار سهام در دو هفته گذشته شود

همین ریزش‌های وحشتناک نیز در نهایت سبب شد که سازمان بورس از تغییرات جدیدی که در قوانین ایجاد کرده بود صرف نظر کرده و قوانین را به حالت قبلی بازگرداند. بر اساس اطلاعیه منتشر شده توسط سازمان بورس، قانون وجه تضمین اعتباری کارگزاری‌ها به حالت قبل بازگشت.

قانون مربوط به کاهش سقف خرید سهام توسط صندوقهای درآمد ثابت نیز از نظر زمان اجرا با تغییراتی مواجه شد و به عبارتی دیگر، ریزش شدید بازار در دو هفته گذشته باعث عقب نشینی سازمان بورس از قوانین جدید شد که به نظر تصمیم درستی نیز بود.

با توجه به ترس سرمایه‌گذاران از ریزش وحشتناک بازار سهام که به علت تجربه بسیار تلخ سال ۱۳۹۹ ایجاد شده است، سازمان بورس، وزارت اقتصاد و به طور کلی سیاست‌گذارها باید در ارتباط با بازار سهام با احتیاط بسیار بالایی رفتار کرده و در اتخاذ و تغییر قوانین نیز بسیار دقیق و محتاط باشند.

نکته امیدوارکننده در شرایط فعلی بازار سهام این است که بر اساس متغیرهای مختلف، حباب بزرگی در بخش عمدهای از بازار سهام مشاهده نمی‌شود و همین نبود حباب سنگین در بخش عمدهای از بازار نیز سبب می‌شود که برعکس سال ،۱۳۹۹ پیشبینی ریزشی مشابه آن سال را نداشته باشیم.

به عبارتی دیگر، هرچند هنوز هم ترس زیادی بین سرمایه‌گذاران برای ورود به بازار سهام وجود دارد اما در شرایط فعلی بخش قابل توجهی از بازار از نظر وضعیت بنیادی ارزنده است و همین موضوع نیز سبب می‌شود که نگرانی‌های مربوط به تکرار سال ۱۳۹۹ از بین برود.

در ارتباط با قیمت‌های جهانی، به طور کلی هفته‌ای پرنوسان ولی در مجموع منفی را شاهد بودیم. کاهش حدود دو درصدی در قیمت انواع نفت در کنار کاهش حدود شش درصدی در شاخص LME و همچنین کاهش نزدیک به دو درصدی در شاخص P&S GSCI نشان از وضعیت منفی در کلیت بازارهای کالایی جهان در یک هفته گذشته دارد.

از مهمترین کامادیتی‌های تاثیرگذار در بورس نیز می‌توان به فولاد، مس، آلومینیوم، سرب، روی، ذغال‌سنگ و سنگ آهن اشاره کرد که در مجموع این کامادیتی‌ها نیز وضعیت نسبتا پرنوسانی را در یک هفته گذشته تجربه کرده‌اند.

در هفته گذشته و از بین کامادیتی‌های مهم در حوزه صنایع، اوره، فولاد و سنگ آهن وضعیت نسبتا خوبی را از نظر قیمتی تجربه کردند؛ به خصوص فولاد که رشد نزدیک به دو درصدی را در یک هفته گذشته تجربه کرد. مس، روی و سرب نیز به عنوان کامادیتیهای مهم بر روی بازار سهام در یک هفته گذشته وضعیت خوبی را تجربه نکرده و ریزشهای نسبتا سنگینی داشتند.

با در نظر گرفتن نزولی که در قیمت نفت در یک هفته اخیر شاهد بوده‌ایم، قیمت نفت برنت به عنوان یک شاخص معتبر در زمینه قیمت‌گذاری نفت در جهان، نسبت به یک سال گذشته بیش از ۳۰ درصد کاهش داشته است.

لازم به ذکر است که قیمت نفت برنت در یک ماه اخیر بیشتر از ۱۲ درصد ریزش را تجربه کرده است. 

قیمت جهانی طلا نیز با وجود نوسانات بالایی که دارد اما در یک سال گذشته در مجموع رشد حدود ۱۰ درصدی داشته است؛ این درحالی است که در یک سال گذشته، قیمت انواع نفت همانطور که اشاره شد به طور میانگین ریزش بیش از ۳۰ درصدی، قیمت ذغال‌سنگ ریزش بیش از ۶۰ درصدی، قیمت آلومینیوم ریزش حدود ۲۱ درصدی، قیمت روی ریزش حدود ۳۱ درصدی، قیمت سرب ریزش حدود ۲ درصدی و قیمت مس ریزش نزدیک به ۱۲ درصدی را تجربه کرده است.

شایان ذکر است که قیمت فولاد نیز به عنوان یکی از مهمترین کامادیتی‌های موثر بر بازار سهام ایران در یک سال گذشته ریزش حدود ۲۴ درصدی را تجربه کرده است.

دانلود فایل مقاله

ریزش بازار و تغییر مجدد قوانین

هفته منتهی به ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۲ - بولتن شماره ۱۳۹

از طریق لینک زیر فایل کامل این مقاله را دانلود نمایید.

دریافت فایل
دیدگاه تان را بنویسید

نظر خود را درباره این مقاله بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *