رشد بازارهای رقیب و رها شدن بازار سهام

۲۹/۰۱/۱۴۰۲ 12:57

سرمایه‌گذاران بازار سهام در هفته گذشته نیز مانند چند هفته اخیر، وضعیت بدی را تجربه کردند. بعد از شوک ایجاد شده توسط شورای رقابت، در هفته گذشته و برای سومین هفته متوالی شاهد بازار بسیار بدی بودیم. به عبارت دیگر، تاثیر شوک ایجاد شده توسط شورای رقابت بعد از سه هفته کماکان برقرار بوده و هنوز هم اثرات منفی آن به طور کامل از بین نرفته است.

متاسفانه تاکنون هیچ سیاست حمایتی موثری از سوی دولت برای حمایت از  سهامداران اعمال نشده است و همین موضوع نیز علت وضعیت بسیار بد فعلی است. سیاست‌های عجیب و ناامید کننده دولت در ارتباط با بازار بورس باعث ناامیدی سرمایه‌گذاران از این بازار شده و همین موضوع نیز سبب شده است که سرمایه‌گذاران علاقه‌ای به سرمایه‌گذاری در این بازار از خود نشان ندهند.

از جمله مهمترین سیاست‌های مخرب برای بورس می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

سیاست‌های عجیب در مورد خودرو و جلوگیری از سودساز شدن این صنعت تعیین نرخ خوراک به صورت غیرمعقول و نسبتا بالا (نرخ بالای خوراک، جذابیت سرمایه‌گذاری در صنایع مصرف کننده خوراک را به شدت کاهش داده است) تعیین نرخ غیرمنطقی برای دلار (تعیین نرخ دستوری ۲۸۵۰۰ تومانی دلار برای صادرکنندگان که اختلاف فاحشی با نرخ دلار بازار آزاد دارد) عدم اعمال یک سیاست قاطع برای جلوگیری از سفته بازی در بازارهای رقیب (رشد عجیب بازارهای رقیب و نبود قوانین محدودکننده در آن بازارها در کنار محدودیت‌ها و قوانین نادرستی که در بازار سهام وجود دارد سبب شده است که جذابیت سرمایه‌گذاری در بازار سهام به شدت کاهش یابد)با این وجود، در صورتی که  سیاست‌هایی برای اصلاح و تعدیل موارد اشاره شده اتخاذ شود و با در نظر گرفتن این موضوع که بازار از نظر بنیادی در وضعیت نسبتا مناسبی قرار دارد به نظر می‌رسد بازار در بلندمدت می‌تواند رشد نسبتا مناسبی را در مقایسه با سایر بازارها تجربه کند.

در ارتباط با قیمت‌های جهانی، به طور کلی هفته‌ای پرنوسان ولی در مجموع متعادل را شاهد بودیم. کاهش حدود یک درصدی در قیمت انواع نفت در کنار کاهش کمتر از یک درصدی در شاخص LME و همچنین افزایش نزدیک به دو درصدی در شاخص S&P GSCI نشان از وضعیت نسبتا متعادل در کلیت بازارهای کالایی جهان در یک هفته گذشته دارد.

از مهمترین کامادیتی‌های تاثیرگذار در بورس نیز می‌توان به فولاد، مس، آلومینیوم، سرب، روی، ذغال‌سنگ و سنگ آهن اشاره کرد که در مجموع این کامادیتی‌ها نیز وضعیت نسبتا پرنوسانی را در یک هفته گذشته تجربه کردند.

در هفته گذشته و از بین کامادیتی‌های مهم در حوزه صنایع، فولاد، مس و نفتا وضعیت خوبی را از نظر قیمتی تجربه کردند؛ به خصوص فولاد که رشد بیش از دو درصدی را در یک هفته گذشته تجربه کرد. ذغال‌سنگ، متانول، روی و آلومینیوم نیز به عنوان کامادیتی‌های مهم بازار سهام، وضعیت خوبی را در یک هفته گذشته تجربه نکرده و ریزش‌‎های نسبتا سنگینی را تجربه کردند.

با در نظر گرفتن نزولی که در قیمت نفت در یک هفته اخیر شاهد بوده‌ایم، قیمت نفت برنت به عنوان یک شاخص معتبر در زمینه قیمت‌گذاری نفت در جهان، نسبت به یک سال گذشته بیش از ۱۰ درصد کاهش داشته است. لازم به ذکر است که قیمت نفت برنت در یک ماه اخیر کمتر از ۱ درصد کاهش را تجربه کرده است.

قیمت جهانی طا نیز با وجود نوسانات بالایی که دارد اما در یک سال گذشته در مجموع ریزش حدود ۲ درصدی داشته است؛ این درحالی است که در یک سال گذشته، قیمت انواع نفت همانطور که اشاره شد به طور میانگین ریزش بیش از ۱۰ درصدی، قیمت ذغال‌سنگ ریزش بیش از ۸ درصدی، قیمت آلومینیوم ریزش حدود ۲۵ درصدی، قیمت روی ریزش حدود ۱۵ درصدی، قیمت سرب ریزش حدود ۱۰ درصدی و قیمت مس ریزش نزدیک به ۱۰ درصدی را تجربه کرده است. شایان ذکر است که قیمت فولاد نیز به عنوان یکی از مهمتریـن کامادیتی‌های موثر بر بازار سهام ایران در یک سال گذشته ریزش حدود ۱۵ درصدی را تجربه کرده است.

دانلود فایل مقاله

تداوم عرضه خودرو در بورس کالا

هفته منتهی به ۲۶ بهمن ۱۴۰۱ - بولتن شماره ۱۳۲

از طریق لینک زیر فایل کامل این مقاله را دانلود نمایید.

دریافت فایل
دیدگاه تان را بنویسید

نظر خود را درباره این مقاله بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *