کسری بودجه شدید باعث شده است تا مسئولین اقتصادی کشور بدون توجه به بازار بورس و تنها با هدف تامین کسری بودجه، قوانین عجیبی را بر علیه صنایع و شرکتها تصویب کنند.
مسئولین اقتصادی دولت از یک طرف با افزایش شدید نرخ خوراک و سوخت صنایع درحالی که قیمت گاز در تمام دنیا با کاهش بسیار شدید همراه بوده است و از طرفی دیگر، با وضع عوارض صادراتی بر بسیاری از صنایع و شرکتها سبب نارضایتی بسیار شدید سهامداران و شرکتها شدهاند؛ همین موضوع نیز باعث شده است تا سهامداران هفتههای بسیار تلخی را سپری کنند.
تامین کسری بودجه با کشتن انگیزه سرمایهگذاری و نابودی سهامدارن به هیچ عنوان اقدام شایستهای نبوده و این موضوع نه تنها سبب نارضایتی شدید سهامداران و شرکتها شده است بلکه با تداوم شرایط فعلی، انگیزه سرمایهگذاری در ایران را نیز به طور کامل از بین خواهد برد.
به عبارت دیگر، مسئولین کشور با اولویت قرار دادن جبران کسری بودجه بدون حفظ منافع سهامداران، چشمانداز بسیار بدی را از نظر اقتصادی برای کشور ایجاد کردهاند. بازار سرمایه که آینه تمام نمای اقتصاد کشور است بدترین دوران تاریخ خود را تجربه میکند و شرایط بسیار اسفناکی بر آن حاکم است.
با وجود اینکه در مناظرات انتخاباتی همواره از بورس به عنوان اولویت اول دولت نام برده شده بود به نظر میرسد این بازار نه تنها اولویت اول نبوده بلکه هیچ اهمیتی نیز برای مسئولین کشور ندارد. تغییرات مکرر و بیحساب و کتاب قوانین بدون توجه به منافع سهامداران از مهمترین دلایل وضعیت اسفناک فعلی بورس است.
تغییر نرخ خوراک، تغییر نرخ ارز، تغییر قوانین مربوط به تسعیر ارز، تغییر مکرر قوانین مربوط به فروش یا عدم فروش خودرو در بورس کالا و تغییر عوارض صادرات برای بسیاری از محصولات تنها بخشی از تغییرات بیحساب و کتاب تیم اقتصادی دولت بوده و این عدم ثبات بیشترین ضرر را به سهامداران وارد ساخته است.
در حالی که در تمام کشورها برای جذب سرمایهگذار تلاش میشود اما در ایران با تصویب مکرر قوانین بیمنطق تلاش زیادی برای فرار سرمایهگذاران در حال انجام است. ریزش بسیار شدید قیمت گاز در سراسر دنیا از یکطرف و افزایش بسیار شدید آن در ایران از طرف دیگر سبب شده است تا مزیت نسبی تولید بسیاری از محصولات در ایران با نرخهای جدید گاز به طور چشمگیری کاهش یابد.
همین موضوع نیز سبب شده است که دیگر انگیزهای برای افزایش سرمایهگذاری در این حوزهها وجود نداشته باشد و عملا توقف رشد در این صنایع با قیمتهای جدید گاز کاملا قابل انتظار است. همین قوانین عجیب در کنار نبود هیچ گونه سیاست حمایتی موثر از بازار سهام سبب شده است که اوج ناامیدی بین سرمایهگذاران در بازار سهام به وضوح قابل مشاهده باشد.
با توجه به اهمیت بازار سهام در آینده اقتصادی کشور، انتظار داریم تا مسئولین کشور هر چه سریعتر با اتخاذ تدابیری هوشمندانه جلوی این فاجعه وحشتناک را بگیرند و با تعدیل در قوانین و ارائه سیاستهای حمایتی موثر از بازار سهام، جلوی نابودی بیشتر سرمایهگذاران و صنایع کشور را بگیرد. در ارتباط با قیمتهای جهانی، به طور کلی هفتهای پرنوسان ولی در مجموع نسبتا مثبت را شاهد بودیم.
افزایش حدود نیم درصدی در قیمت انواع نفت در کنار افزایش حدود دو درصدی در شاخص LME و همچنین افزایش حدود یک و نیم درصدی در شاخص P&S GSCI نشان از وضعیت نسبتا مثبت در کلیت بازارهای کالایی جهان در یک هفته گذشته دارد.
از مهمترین کامادیتیهای تاثیرگذار در بورس نیز میتوان به فولاد، مس، آلومینیوم، سرب، روی، ذغالسنگ و سنگآهن اشاره کرد که در مجموع این کامادیتیها نیز وضعیت نسبتا پرنوسانی را در یک هفته گذشته تجربه کردهاند.
در هفته گذشته و از بین کامادیتیهای مهم در حوزه صنایع، اوره سنگآهن و سرب وضعیت نسبتا خوبی را از نظر قیمتی تجربه کردند؛ به خصوص اوره که رشد نزدیک به هشت درصدی را در یک هفته گذشته تجربه کرد.
مس، نفتا و آلومینیوم نیز به عنوان کامادیتیهای مهم بر روی بازار سهام در یک هفته گذشته وضعیت خوبی را تجربه نکرده و نسبت به هفته گذشته با ریزش قیمتی مواجه بودند. با وجود صعودی که در قیمت نفت در یک هفته اخیر شاهد بودهایم، قیمت نفت برنت به عنوان یک شاخص معتبر در زمینه قیمتگذاری نفت در جهان، نسبت به یک سال گذشته بیش از ۲۱ درصد ریزش داشته است.
لازم به ذکر است که قیمت نفت برنت در یک ماه اخیر نزدیک به پنج درصد رشد را تجربه کرده است. قیمت جهانی طلا نیز با وجود نوسانات بالایی که دارد اما در یک سال گذشته در مجموع رشد حدود ۱۶ درصدی داشته است؛ این درحالی است که در یک سال گذشته، قیمت انواع نفت همانطور که اشاره شد به طور میانگین ریزش بیش از ۲۱ درصدی، قیمت ذغالسنگ ریزش بیش از ۶۶ درصدی، قیمت درصدی، آلومینیوم ریزش حدود ۹ قیمت روی ریزش حدود ۲۰ درصدی، درصدی قیمت سرب رشد حدود ۴ و قیمت مس رشد نزدیک به ۱۴ درصدی را تجربه کرده است.
شایان ذکر است که قیمت فولاد نیز به عنوان یکی از مهمترین کامادیتیهای موثر بر بازار سهام ایران در یک سال گذشته ریزش درصدی را تجربه کرده حدود ۳ است .