بازار سهام در هفته گذشته و متاثر از شوک ایجاد شده توسط شورای رقابت وضعیت بدی را تجربه کرد. شورای رقابت در تصمیمی جدید و جنجانی عرضه خودرو در بورس کالا را ممنوع اعلام کرد. این تصمیم با واکنش منفی و نسبتا شدید توسط سرمایهگذاران همراه بود و سبب شد تا سرمایهگذاران در بازار سهام هفته بدی را تجربه کنند.
شایان ذکر است که شورای رقابت با ارسال نامهای به رئیس سازمان بورس، خواستار توقف عرضه خــودرو در بورس کالا شده است. طبق اعلام نظر این شورا، کلیه محصولات دو خودروساز انحصاری بوده و بر این اساس باید از بورس کالا خارج شوند. هرچند که این نامه با واکنش وزیر اقتصاد نیز همراه شد، اما به نظر میرسد تقابل و رویارویی شورای رقابت و وزیر اقتصاد و همچنین فعالان و مسولین بازار سرمایه بر سر نحوه عرضه خودرو آغاز شده است.
جلسات برگزار شده در زمینه ایجاد تعامل بین شورای رقابت و بورس نیز کماکان نتیجه خاصی در بر نداشته و همین موضوع سبب بلاتکلیفی سرمایهگذاران شده است. بلاتکلیفی فعلی بیشترین زیان را متوجه سهامداران کرده و به همین منظور امید است که با برگزاری جلسات هماندیشی، در نهایت بین شورای رقابت و وزارت اقتصاد به گونهای تعامل ایجاد شود که با ایجاد راهکاری منطقی که مورد قبول طرفین باشد منافع سهامداران نیز حفظ شود.
کماکان اعتقاد داریم که با توجه به وضعیت بنیادی نسبتا مناسب شرکتها و ارزنده بودن بخش قابل توجهی از بازار، در صورتی که در ادامه اتفاق غیرمنتظرهای رخ ندهد به نظر میرسد بازار سهام در بلندمدت رشد نسبتا مناسبی را در مقایسه با سایر بازارها تجربه خواهد کرد.
شایان ذکر است که تا رسیدن به توافقی کامل بین شورای رقابت و وزارت اقتصاد، هیجان و نوسانات بالایی در بازار قابل پیشبینی است نکته قابل توجه اینکه در صورت ایجاد توافق مطلوب بین شورای رقابت و وزارت اقتصاد، حتی بهبود کوتاه مدت بازار نیز دور از انتظار نخواهد بود.
تنها نکته مثبت بازار سهام در هفته گذشته افزایش ارزش معاملات بود که در صورت تداوم اتفاق بسیار خوبی برای بازار سهام محسوب میگردد. در ارتباط با قیمتهای جهانی، به طور کلی هفتهای پرنوسان ولی در مجموع متعادل-منفی را شاهد بودیم. کاهش حدود نیم درصدی در قیمت انواع نفت در کنار کاهش کمتر از نیم درصدی در شاخص LME و همچنین کاهش نزدیک به یک درصدی در شاخص S&P GSCI نشان از وضعیت نسبتا متعادل- منفی در کلیت بازارهای کالایی جهان در یک هفته گذشته دارد.
از مهمترین کامادیتیهای تاثیرگذار در بورس نیز میتوان به فولاد، مس، آلومینیوم، سرب، روی، ذغالسنگ و سنگ آهن اشاره کرد که در مجموع این کامادیتیها نیز وضعیت نسبتا پرنوسانی را در یک هفته گذشته تجربه کردند. در هفته گذشته و از بین کامادیتیهای مهم در حوزه صنایع، سنگ آهن و سرب وضعیت خوبی را از نظر قیمتی تجربه کردند؛ به خصوص سنگ آهن که رشد بیش از دو درصدی را در یک هفته گذشته تجربه کرد.
فولاد، اوره و آلومینیوم نیز به عنوان کامادیتیهای مهم بازار سهام، وضعیت خوبی را در هفته گذشته تجربه نکرده و با ریزش همراه بودند. با توجه به نزولی که در قیمت نفت در یک هفته اخیر شاهد بودهایم، قیمت نفت برنت به عنوان یک شاخص معتبر در زمینه قیمتگذاری نفت در جهان، نسبت به یک سال گذشته بیش از ۴ درصد کاهش داشته است.
لازم به ذکر است که قیمت نفت برنت در یک ماه اخیر نزدیک به ۴ درصد رشد را تجربه کرده است.قیمت جهانی طا نیز با وجود نوسانات بالایی که دارد اما در یک سال گذشته در مجموع رشد حدود ۶ درصدی داشته است؛ این درحالی است که در یک سال گذشته، قیمت انواع نفت همانطور که اشاره شد به طور میانگین ریزش بیش از ۴ درصدی، قیمت ذغالسنگ رشد بیش از ۲۰ درصدی، قیمت آلومینیوم ریزش حدود ۱۳ درصدی، قیمت روی ریزش حدود ۵ درصدی، قیمت سرب ریزش حدود ۵ درصدی و قیمت مس ریزش نزدیک به ۶ درصدی را تجربه کردهاند.
شایان ذکر است که قیمت فولاد نیز به عنوان یکی از مهمترین کامادیتیهای موثر بر بازار سهام ایران در یک سال گذشته ریزش حدود ۱۵ درصدی را تجربه کرده است.