شاخص کل بازار بورس در هفته گذشته در وضعیت صعودی قرار گرفت به گونهای که سرانجام توانست به بالای یک میلیون و هشتصد هزار واحد نیز صعود کند؛ هرچند که هنوز هم شاخص کل بورس در بالای مقاومت روانی و مهم یک میلیون و هشتصد هزار واحد تثبیت نشده است اما عبور از این مقاومت مهم، در صورتی که در ادامه نیز شاخص کل بتواند بالای این مقاومت تثبیت شود اتفاق بسیار مثبتی بـرای کلیت بازار سهام محسوب میگردد.
نکته قابل توجه اینکه در هفته گذشته شرکتهای شاخصسـاز، بیشتر مد نظر سرمایهگذاران بوده و شرکتهای کوچک و متوسط وضعیت نسبتا متعادلی را تجربه کردند. شایان ذکر است که مهمترین اتفاق منفی پیشروی بازار در اسفندماه، تسویه اعتبار مشتریان کارگزاریهاست که عموما تا روز ۲۰ام اسفندماه سبب افزایش فشار فروش و افزایش عرضهها در بازار میگردد.
قابل توجه است که مهمترین اتفاق مثبت پیشروی بازار سهام در اسفندماه افزایش نرخ دلار مبادلهای است که سبب بهبود چشمانداز سودسازی شرکتها میگردد. هرچند در اسفندماه و به علت تسویه اعتبار کارگزاریها ممکن است بازار سهام با فشار فروشهای نسبتا بالایی نیز همراه شود اما به علت افزایش نرخ دلار و جاماندگی بازار بورس نسبت به سایر بازارها، بعد از پایان زمان تسویه اعتبار کارگزاریها و در صورتی که در ادامه نیز اتفاق غیرمنتظرهای رخ ندهد رشد خوب بازار برای سال ۱۴۰۲ دور از انتظار نخواهد بود.
نکته مثبت بازار در شرایط فعلی، افزایش نسبتا شدید ارزش معاملات است که در صورت تداوم اتفاق بسیار جذابی برای کلیت بازار سهام محسوب میگردد؛ نکته قابل تامل اینکه افزایش ارزش معاملات در بلندمدت میتواند سبب ورود سرمایهگذاران جدید به ازار هام شود و همین موضوع خود میتواند سبب شود که در ادامه احتمال رشد بازار سهام نیز افزایش یابد.
نکته قابل تامل دیگر اینکه قابل پیشبینی است در صورتی که سیاستهای حمایتی با اهمیتی بر بازار سهام اعمال شود و با در نظر گرفتن این موضوع که بازار سهام از نظر بنیادی نیز در وضعیت نسبتا مناسبی قرار دارد به نظر میرسد بازار سهام در بلندمدت بتواند رشد نسبتا مناسبی را در مقایسه با سایر بازارها تجربه کند.در ارتباط با قیمتهای جهانی، به طور کلی هفتهای پرنوسان ولی در مجموع متعادل را شاهد بودیم.
افزایش حدود چهار درصدی در قیمت انواع نفت در کنار کاهش بیشتر از سه درصدی در شاخص LME و همچنین کاهش نزدیک به نیم درصدی در شاخص S&P GSCI نشان از وضعیت نسبتا متعادل در کلیت بازارهای کالایی جهان در یک هفته گذشته دارد.
از مهمترین کامادیتیهای تاثیرگذار در بورس نیز میتوان به فولاد، مس، آلومینیوم، سرب، روی، ذغالسنگ و سنگ آهن اشاره کرد که در مجموع این کامادیتیها نیز وضعیت نسبتا پرنوسانی را در یک هفته گذشته تجربه کردهاند.
در هفته گذشته و از بین کامادیتیهای مهم در حوزه صنایع، گازوئیل، روی و متانول وضعیت نسبتا خوبی را از نظر قیمتی تجربه کردند؛ به خصوص گازوئیل که رشد بیش از چهار درصدی را در یک هفته گذشته تجربه کرد.
اوره، ذغالسنگ، فولاد و مس نیز به عنوان کامادیتیهای مهم بر روی بازار سهام در یک هفته گذشته وضعیت خوبی را تجربه نکرده و ریزشهای نسبتا سنگینی داشتند. با در نظر گرفتن صعودی که در قیمت نفت در یک هفته اخیر شاهد بودهایم، قیمت نفت برنت به عنوان یک شاخص معتبر در زمینه قیمتگذاری نفت در جهان، نسبت به یک سال گذشته بیش از ۲۲ درصد کاهش داشته است.
لازم به ذکر است که قیمت نفت برنت در یک ماه اخیر بیشتر از ۲ درصد رشد را تجربه کرده است. قیمت جهانی طا نیز با وجود نوسانات بالایی که دارد اما در یک سال گذشته در مجموع ریزش حدود ۵ درصدی داشته است؛ این درحالی است که در یک سال گذشته، قیمت انواع نفت همانطور که اشاره شد به طور میانگین ریزش بیش از ۲۲ درصدی، قیمت ذغالسنگ ریزش بیش از ۳۵ درصدی، قیمت آلومینیوم ریزش حدود ۳۳ درصدی، قیمت روی ریزش حدود ۲۰ درصدی، قیمت سرب ریزش حدود ۱۲ درصدی و قیمت مس ریزش نزدیک به ۱۱ درصدی را تجربه کرده است.
شایان ذکر است که قیمت فولاد نیز به عنوان یکی از مهمترین کامادیتیهای موثر بر بازار سهام ایران در
یک سال گذشته ریزش حدود ۱۳ درصدی را تجربه
کرده است.