بازار سهام در ادامه روند نامطلوب چند هفته اخیر، در هفته گذشته نیز وضعیت بسیار بدی را تجربه کرد. با وجود ریزشهای نسبتا قابل توجه در قیمت سهام عموم شرکتها، باز هم هیچگونه انگیزهای برای ورود سرمایهگذاران به بازار سهام مشاهده نمیشود و در هفته گذشته ارزش معاملات با افت نسبتا وحشتناکی نسبت به دو ماه اول سال جاری مواجه شده است.
تداوم ریزشها در بازار سبب شده است که سهامداران روزهای بسیار بدی را تجربه کرده و اوج ناامیدی بین سهامداران در بازار سهام به وضوح مشهود است. همین ناامیدی شدید در کنار نبود هیچگونه سیاست حمایتی موثر از بازار سهام سبب شده است که فعلا هیچگونه تحرکی برای خرید سهام توسط سرمایهگذاران مشاهده نشود.
به عبارت دیگر، تداوم ریزشها در بازار سهام سبب شده است که انگیزهای برای سرمایهگذاران به منظور ورود به بورس و سرمایهگذاری در این بازار ایجاد نشود. مهمترین اتفاق هفته گذشته مباحث و شایعات مربوط به افزایش نرخ خوراک گاز صنایع بود که انتقادات بسیار شدیدی را به مسولین اقتصادی دولت وارد کرد.
بر اساس شایعات منتشر شده در فضای مجازی، دولت در هفدهم اردیبهشت ماه نرخ خوراک گاز صنایع را به ۷ هزار تومان افزایش داد و همزمان شاخص بورس نیز ۱۵۰ هزار واحد و پس از آن ظرف دو ماه بیش از ۳۰۰ هزار واحد سقوط را تجربه کرد؛ درحالیکه مصوبه دولت، ۵۰ روز بعد به دست سهامداران رسید که موجب شد سهامداران حقوقی با استفاده از رانت اطالعاتی به سودهای کالنی دست یابند و به سهامداران خرد ضرر سنگینی وارد شود.
انتقادات شدید از تیم اقتصادی دولت سبب شد تا وزیر امور اقتصادی و دارایی و سخنگوی اقتصادی دولت با رد این شایعات و در پاسخ به آن این موضوع را مطرح سازد که مصوبه مربوط به تغییر نرخ خوراک هرچند که در جلسه ۱۷ اردیبهشت ماه هیأت وزیران مطرح شده است اما تصویب نشده و برای بررسی و اعلام نظر کارشناسی به یک کارگروه و کمیته ارجاع داده شده است.
به عبارتی دیگر، در جلسه ۱۷ اردیبهشت ماه هیأت دولت، هیچ تصمیم قطعی در خصوص نرخ خوراک غیر از ارجاع امر به یک کارگروه و کمیته اتخاذ نشده است. با وجود توضیحات نه چندان قانع کننده مطرح شده توسط وزیر اقتصاد، بازار سهام وضعیت بسیار بدی را سپری میکند و سهامدارن شرایط بسیار بدی داشته و هیچگونه سیاست حمایتی موثری از بازار سهام مشاهده نمیشود.
به نظر میرسد دولت بدون توجه به وضعیت بازار سهام، جبران کسری بودجه را در اولویت بالاتری قرار داده که این موضوع در بلندمدت تبعات بسیار بدی را برای بازار سهام و به تبع آن کل اقتصاد کشور به همراه خواهد داشت. در ارتباط با قیمتهای جهانی، به طور کلی هفتهای پرنوسان ولی در مجموع منفی را شاهد بودیم.
کاهش حدود پنج درصدی در قیمت انواع نفت در کنار کاهش حدود دو درصدی در شاخص LME و همچنین کاهش نزدیک به سه درصدی در شاخص P&S GSCI نشان از وضعیت منفی در کلیت بازارهای کالایی جهان در یک هفته گذشته دارد.
از مهمترین کامادیتیهای تاثیرگذار در بورس نیز میتوان به فولاد، مس، آلومینیوم، سرب، روی، ذغالسنگ و سنگ آهن اشاره کرد که در مجموع این کامادیتیها نیز وضعیت نسبتا پرنوسانی را در یک هفته گذشته تجربه کردهاند. در هفته گذشـته و از بین کامادیتیهای مهم در حوزه صنایع، ذغالسنگ، اتانول، اوره، روی و فولاد وضعیت نسبتا خوبی را از نظر قیمتی تجربه کردند؛ به خصوص اتانول که رشد نزدیک به دو درصدی را در یک هفته گذشته تجربه کرد.
مس، آلومینیوم و سرب نیز به عنوان کامادیتیهای مهم بر روی بازار سهام در یک هفته گذشته وضعیت خوبی را تجربه نکرده و نسبت به هفته گذشته با ریزش قیمتی مواجه بودند. با توجه به نزولی که در قیمت نفت در یک هفته اخیر شاهد بودهایم، قیمت نفت برنت به عنوان یک شاخص معتبر در زمینه قیمتگذاری نفت در جهان، نسبت به یک سال گذشته بیش از ۳۳ درصد ریزش داشته است.
لازم به ذکر است که قیمت نفت برنت در یک ماه اخیر بیشتر از پنج درصد ریزش را تجربه کرده است.
قیمت جهانی طلا نیز با وجود نوسانات بالایی که دارد اما در یک سال گذشته در مجموع رشد حدود ۵ درصدی داشته است؛ این درحالی است که در یک سال گذشته، قیمت انواع نفت همانطور که اشاره شد به طور میانگین ریزش بیش از ۳۳ درصدی، قیمت ذغالسنگ ریزش بیش از ۶۷ درصدی، قیمت آلومینیوم ریزش حدود ۱۲ درصدی، قیمت روی ریزش حدود ۲۸ درصدی، قیمت سرب رشد حدود ۱۰ درصدی و قیمت مس ریزش نزدیک به ۱ درصدی را تجربه کرده است.
شایان ذکر است که قیمت فولاد نیز به عنوان یکی از مهمترین کامادیتیهای موثر بر بازار سهام ایران در یک سال گذشته ریزش حدود ۱۷ درصدی را تجربه کرده است.