بازار سهام در ادامه روند نه چندان مطلوب خود، در هفته گذشته نیز وضعیت خوبی نداشت.
تداوم ریزشهـا در بازار سهام سبب شده است که سهامداران روزهای بدی را تجربه کرده و اوج ناامیدی بین سهامداران در بازار مشهود اسـت. همین ناامیدی شدید در کنار نبود هیچگونه سیاست حمایتی موثر از بازار سهام سبب شده است که فعلا هیچگونه تحرکی برای خرید سهام توسط سرمایهگذاران مشاهده نشود.
به عبارت دیگر، تداوم ریزشها در بازار سبب شده است که انگیزهای برای سرمایهگذاران به منظور ورود به بورس و سرمایهگذاری در این بازار ایجاد نشود. قابل توجه است روند نزولی خود در هفته گذشته از ۲ که شاخص کل بازار سهام در ادامه میلیون و ۱۸۲ هزار واحد ابتدای هفته میلیون و ۱۷۶ هزار واحد در پایان به ۲ هفته برسد.
شایان ذکر است که کاهش شدید ارزش معاملات و عملکرد نه چندان مطلوب سهامداران عمده شرکتها و بازارگردانها سبب شده است که با وجود ارزندگی بخش عمدهای از بازار، باز هم انگیزهای قوی برای ورود به بازار بورس در بین عموم سرمایهگذاران مشاهده نشود.
هرچند که کماکان اعتقاد داریم با توجه به شرایط نسبتا ارزندهای که بخش عمدهای از بازار سهام دارد به نظر میرسد ریسک قابل توجهی بازار فعلی را تهدید نمیکند اما کاهش قابل توجه ارزش معاملات مانعی بزرگ برای رشد تند و تیز بازار محسوب میگردد؛ بنابراین تا زمانی که ارزش معاملات رشد قابل توجهی را تجربه نکند و شاهد ورود پول پرقدرت به بازار سهام نباشیم انتظار رشد قابل توجه و پرسرعت بازار دور از انتظار است.
قابل ذکر است که نکته امیدوارکننده در شرایط فعلی بازار سهام این است که بر اساس متغیرهای مختلف، حباب بزرگی در بخش عمدهای از بازار سهام مشاهده نمیشود و همین نبود حباب سنگین در بخش عمدهای از بازار نیز سبب میشود که برعکس سال ،۱۳۹۹ پیشبینی ریزشی مشابه آن سال را نداشته باشیم.
به عبارتی دیگر، هرچند هنوز هم ترس زیادی در بین سرمایهگذاران برای ورود به بازار سهام وجود دارد اما در شرایط فعلی بخش قابل توجهی از بازار سهام از نظر وضعیت بنیادی ارزنده است و همین موضوع نیز سبب میشود که نگرانیهای مربوط به تکرار سال ۱۳۹۹ از بین برود؛ به عبارتی دیگر، بر اساس شرایط فعلی و در صورتی که اتفاقی غیرمنتظره و جدید رخ ندهد پیشبینی روندی صعودی برای بازار سهام تا پایان سال قابل انتظار است اما به علت عدم ورود پول پرقدرت به بازار سهام، این رشد احتمالی بنظر آهسته خواهد بود مگر اینکه در ادامه ارزش معاملات افزایش چشمگیری را تجربه کند.
در ارتباط با قیمتهای جهانی، به طور کلی هفتهای پرنوسان ولی در مجموع مثبت را شاهد بودیم. افزایش حدود چهار درصدی در قیمت انواع نفت در کنار افزایش حدود یک درصدی در شاخص LME و همچنین افزایش نزدیک به سه درصدی در شاخص P&S GSCI نشان از وضعیت مثبت در کلیت بازارهای کالایی جهان در یک هفته گذشته دارد.
از مهمترین کامادیتیهای تاثیرگذار در بورس نیز میتوان به فولاد، مس، آلومینیوم، سرب، روی، ذغالسنگ و سنگ آهن اشاره کرد که در مجموع این کامادیتیها نیز وضعیت نسبتا پرنوسانی را در یک هفته گذشته تجربه کردهاند.
در هفته گذشته و از بین کامادیتیهای مهم در حوزه صنایع، سرب، سنگآهن و مس وضعیت نسبتا خوبی را از نظر قیمتی تجربه کردند؛ به خصوص سرب که رشد بیش از چهار درصدی را در یک هفته گذشته تجربه کرد.
فولاد و ذغالسنگ نیز به عنوان کامادیتیهای مهم بر روی بازار سهام در یک هفته گذشته وضعیت خوبی را تجربه نکرده و نسبت به هفته گذشته با ریزش قیمتی مواجه بودند.
با وجود صعودی که در قیمت نفت در یک هفته اخیر شاهد بودهایم، قیمت نفت برنت به عنوان یک شاخص معتبر در زمینه قیمتگذاری نفت در جهان، نسبت به یک سال گذشته بیش از ۲۸ درصد کاهش داشته است.
لازم به ذکر است که قیمت نفت برنت در یک ماه اخیر کمتر از یک درصد ریزش را تجربه کرده است.
قیمت جهانی طلا نیز با وجود نوسانات بالایی که دارد اما در یک سال گذشته در مجموع رشد حدود ۵ درصدی داشته است؛ این درحالی است که در یک سال گذشته، قیمت انواع نفت همانطور که اشاره شد به طور میانگین ریزش بیش از ۲۸ درصدی، قیمت ذغالسنگ ریزش بیش از ۶۷ درصدی، قیمت آلومینیوم ریزش حدود ۱۲ درصدی، قیمت روی ریزش حدود ۳۳ درصدی، قیمت سرب رشد حدود ۷ درصدی و قیمت مس ریزش نزدیک به ۱ درصدی را تجربه کرده است.
شایان ذکر است که قیمت فولاد نیز به عنوان یکی از مهمترین کامادیتیهای موثر بر بازار سهام ایران در یک سال گذشته ریزش حدود ۱۳ درصدی را تجربه کرده است.