بازار چشم انتظار تغییر رویکردها و سیاست‌ها

۰۴/۰۹/۱۴۰۲ 11:54

در هفته گذشته بازار سهام کمی از شرایط بحرانی هفته‌های اخیر فاصله گرفت اما کماکان شرایط خوبی ندارد. اوج ناامیدی از بازار سهام در بین سرمایه‌گذاران به وضوح قابل مشاهده است. ریزش‌های وحشتناک اخیر و نبود هیچ‌گونه چشم‌انداز مشخصی از وضعیت آتی بازار سهام سبب شده است که هیچ‌گونه تحرک و انگیزه‌ای نیز برای ورود به این بازار مشاهده نشود.
همه این ناامیدی‌ها و بی‌اعتمادی‌ها نسبت به بازار سهام به این دلیل ایجاد شده است که مسئولین اقتصادی دولت عملکرد بسیار ضعیفی داشته و هیچ‌گونه طرح و برنامه مشخصی را برای بهبود وضعیت این بازار ارائه نکرده‌اند. با توجه به اهمیت بسیار بالای بازار سهام، انتظار بر این است که این بازار به عنوان یکی از اولویت‌های اصلی دولت مورد توجه قرار بگیرد اما در واقعیت حداقل تاکنون این بازار جایی در بین اولویت‌های اصلی دولت نداشته است.
به وضوح مشخص است که بازار سهام کاملا به حال خود رها شده است به گونه‌ای که حتی بسیاری از فعالین بازار به علت عدم واکنش مناسب توسط مسئولین اقتصادی دولت آن هم در این شرایط بحرانی فعلی، چنین برداشت می‌کنند که بازار سهام برای دولت و مسئولین اقتصادی آن هیچ اهمیتی ندارد.
به عبارتی دیگر، این حجم از بی‌تفاوتی و انفعال در سیاست‌گذاری آن هم در این وضعیت بحرانی فعلی که نیاز به بسته‌های سیاستی حمایتی قوی از بازار سهام به شدت احساس می‌شود چنین سیگنالی را به سهامداران صادر می‌کند که بازار سهام به هیچ عنوان جایگاه با اهمیتی در بین مسئولین اقتصادی دولت ندارد.
قابل توجه است که تداوم روند نزولی بازار سهام از یک طرف و نبود هیچگونه طرح و برنامه مشخص برای برون رفت از این وضعیت اسفناک فعلی از طرف دیگر باعث شده است که اوج ناامیدی و بی‌اعتمادی در بین سرمایه‌گذاران شکل بگیرد؛ همین بی‌اعتمادی نیز سبب شده است تا بازار سهام با کاهش قابل توجه ارزش معاملات نیز مواجه شود. کماکان خروج پول از بازار سهام کاملا مشهود است.
نیاز به برگشت اعتماد سرمایه‌گذاران به بازار سهام برای رهایی از وضعیت اسفناک فعلی به شدت احساس می‌شود که این موضوع نیز در شرایط فعلی و با مسئولین فعلی اقتصاد کشور بسیار دشوار به نظر می‌رسد.

در ارتباط با قیمت‌های جهانی، به طور کلی هفته‌ای پرنوسان ولی در مجموع نسبتا متعادل را شاهد بودیم. کاهش حدود چهار درصدی در قیمت انواع نفت در کنار افزایش کمتر از یک درصدی در شاخص LME و همچنین کاهش کمتر از  دو درصدی در شاخص S&P GSCI نشان از وضعیت نسبتا متعادل در کلیت بازارهای کالایی جهان در یک هفته گذشته دارد.
از مهم‌ترین کامادیتی‌های تاثیرگذار در بورس نیز می‌توان به فولاد، مس، آلومینیوم، سرب، روی، ذغال‌سنگ و سنگ آهن اشاره کرد که در مجموع این کامادیتی‌ها نیز وضعیت نسبتا پرنوسانی را در یک هفته گذشته تجربه کرده‌اند. در هفته گذشته و از بین کامادیتی‌های مهم در حوزه صنایع، فولاد، آلومینیوم و مس وضعیت خوبی را از نظر قیمتی تجربه کردند؛ به خصوص فولاد که رشد بیش از دو درصدی را در یک هفته گذشته تجربه کرد.
ذغال‌سنگ، سرب و اوره نیز به عنوان کامادیتی‌های مهم بر روی بازار سهام ایران در هفته گذشته وضعیت بدی را تجربه کردند. با توجه به نزولی که در قیمت انواع نفت در یک هفته اخیر شاهد بوده‌ایم، قیمت نفت برنت به عنوان یک شاخص معتبر در زمینه قیمت‌گذاری نفت در جهان، نسبت به یک سال گذشته بیش از ۹ درصد ریزش داشته است.
لازم به ذکر است که قیمت نفت برنت در یک ماه اخیر  بیش از چهار درصد ریزش را تجربه کرده است. قیمت جهانی طلا نیز در یک سال گذشته در مجموع رشد حدود ۲۱ درصدی داشته است؛ این درحالی است که در یک سال گذشته، قیمت انواع نفت همانطور که اشاره شد ریزش بیش از ۹ درصدی، قیمت ذغال‌سنگ ریزش بیش از  ۶۰ درصدی، قیمت آلومینیوم رشد حدود ۱ درصدی، قیمت روی ریزش حدود ۱۱ درصدی، قیمت سرب رشد حدود ۴ درصدی و قیمت مس رشد نزدیک به ۵ درصدی را تجربه کرده‌ است.
شایان ذکر است که قیمت فولاد نیز به عنوان یکی از مهم‌ترین کامادیتی‌های موثر بر بازار سهام ایران در یک سال گذشته رشد حدود ۶ درصدی را تجربه کرده است.

بازدهی بازار سهام و بازار های موازی

هفته

ماه

سه ماه

یک سال

بورس

%۱.۵۷

%۴.۸۱

%۱.۰۳

%۵۳.۶

فرابورس

%۲.۰۸

%۶.۷۸

%۸.۴۶

%۳۸.۲۶

دلار

%۰.۵۹

%۳.۸۹

%۲.۴۳

%۵۲.۴۶

سکه

%۰.۱۶

%۹.۲۴

%۰.۷۱

%۸۹.۵

نفت

%۴.۰۲

%۱۰.۲۱

%۰.۲۲

%۷.۶۲

انس

%.۰۹

%۸.۲۱

%۲.۲۱

%۲۰.۶۲

دانلود فایل مقاله

بازار چشم انتظار تغییر رویکردها و سیاست‌ها

هفته منتهی به ۱۰ آبان ۱۴۰۲ - بولتن شماره ۱۵۹

از طریق لینک زیر فایل کامل این مقاله را دانلود نمایید.

دریافت فایل
دیدگاه تان را بنویسید

نظر خود را درباره این مقاله بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *