افزایش نرخ دلار و چشم انداز مثبت بازار

۲۰/۱۲/۱۴۰۱ 15:26

بعد از چند هفته نسبتا متعادل، در هفته گذشته و علی‌الخصوص در اواخر هفته، بازار سهام وضعیت
خوبی را تجربه کرد. یکی از مهمترین دلایل رشد بازار سهام در هفته گذشته، افزایش قابل توجه در نرخ دلار است. در هفته گذشته نرخ دلار در بازار آزاد به بیش ۳۸ هزار تومان نیز رسید؛ متعاقب آن، نرخ دلار نیمایی نیز با رشدی قابل توجه به حوالی ۲۹ هزار تومان رسید.

در بولتن‌های قبل به این موضوع اشاره کرده بودیم که روند افزایشی در نرخ دلار نیمایی برای بازار سهام اتفاق بسیار خوبی بوده که در صورت تداوم می‌تواند سبب رشد بازار نیز شود. قابل توجه است که رشد در نرخ دلار نیمایی به بهبود چشم‌انداز سودسازی بسیاری از شرکت‌ها کمک کرده و جذابیت آنها برای سرمایه‌گذاری را افزایش خواهد داد.

روند صعودی پرقدرتی که در شرایط فعلی در نرخ دلار بازار آزاد شکل گرفته است سبب ایجاد شکاف قابل توجه‌ی بین نرخ دلار نیمایی و آزاد شده است. در ادامه و در صورتی که نرخ دلار بازار آزاد کاهش قابل توجه‌ی پیدا نکند و با در نظر گرفتن این موضوع که اختلاف قابل توجه فعلی که بین دلار نیمایی و آزاد وجود دارد غیرمنطقی است؛ بنابراین با توجه به شرایط فعلی تداوم روند صعودی در نرخ دلار نیمایی دور از انتظار نیست؛ همین موضوع نیز سبب می‌شود که به آینده بازار خوشبین باشیم.

تنها نکته منفی بازار فعلی، ارزش پاییـن معاملات است که نشان می‌دهد هنوز هم اعتمادسازی کافی به بازار سهام اتفاق نیفتاده است. تداوم روند صعودی در بازار سهام می‌تواند سبب اعتمادسازی و جذب سرمایه‌گذاران به بازار سهام شود. کماکان اعتقاد داریم در صورتی که بازار سهام به وسیله یک شوک پرقدرت حمایت شود بـا توجه به اینکه بخش قابل توجهی از بازار در شرایط ارزندگی نیـز قرار دارد شاهد ورود پول پرقدرت به بازار و پایان یافتن روند نزولی خواهیم بود.

در ارتباط با پیشبینی وضعیت آتی بازار نیز قابل ذکر است که در شرایط فعلی انتظار ریزش قابل توجه در بازار سهام دور از ذهن بوده اما کماکان سیگنال قطعی برگشت بازار صادر نشده است. سیگنال برگشت بازار زمانی صادر می‌گردد که شاهد ورود پول پرقدرت به بازار و افزایش شدید ارزش معاملات باشیم؛ بنابراین و در شرایط فعلی، هر چند که بـه نظر می‌رسد بازار شرایط خوبی دارد و انتظار ریزش قابل توجه در بازار سهام وجود ندارد اما افزایش ارزش معاملات می‌تواند به عنوان سیگنال قابل اتکا برای برگشت بازار در نظر گرفته شود.

در ارتباط با قیمت‌های جهانی، به طور کلی هفت‌های پرنوسان ولی در مجموع مثبت را شاهد بودیم. افزایش حدود چهـار درصدی در قیمت انواع نفت در کنار کاهش حدود نیم درصدی در شاخص LME و همچنین افزایش بیش از سه درصدی در شاخص P&S GSCI نشان از وضعیت مثبت در کلیت بازارهای کالایی جهان در یک هفته گذشته دارد.

از مهمترین کامادیتی‌های تاثیرگذار در بورس نیز می‌توان به فولاد، مس، آلومینیوم، سرب، روی، ذغال‌سنگ و سنگ آهن اشاره کرد که در مجموع این کامادیتی‌ها نیز وضعیت نسبتا پرنوسانی را در یک هفته گذشته تجربه کردند. در هفته گذشته و از بین کامادیتی‌های مهم در حوزه صنایع، آلومینیوم و اوره وضعیت خوبی را از نظر قیمتی تجربه نکردند؛ بـه خصوص آلومینیوم که ریزش نزدیک به دو درصدی را در یک هفته گذشته تجربه کرد؛ شایان ذکر است که از بین کامادیتی‌های مهم بر روی بازار سهام، روی، سرب، سنگ آهن و مس هفته خوبی را از نظر قیمتی تجربه کردند.

با توجه به صعودی که در قیمت نفت در یک هفته اخیر شاهد بوده‌ایم، قیمت نفت برنت به عنوان یک شاخص معتبر در زمینه قیمت‌گذاری نفت در جهان، نسبت به یک سال گذشته بیش از ۸ درصد افزایش داشته است.

لازم به ذکر است که قیمت نفت برنت در یک ماه اخیر نزدیک به ۱۳ درصد ریزش را تجربه کرده است. قیمت جهانی طا نیز با وجود نوسانات بالایی که دارد اما در یک سال گذشته در مجموع تغییر خاصی را تجربه نکرده و قیمت آن اکنون نسبت به سال قبل تغییر کمتر از ۳ درصدی داشته است؛ این درحالی است که در یک سال گذشته، قیمت انواع نفت همانطور که اشاره شد به طور میانگین رشد بیش از ۸ درصدی، قیمت ذغال‌سنگ رشد بیش از ۱۰۰ درصدی، قیمت آلومینیوم ریزش حدود ۷ درصدی، قیمت روی رشد حدود ۱ درصدی، قیمت سرب ریزش حدود ۵ درصدی و قیمت مس ریزش نزدیک به ۸ درصدی را تجربه کرده‌اند.

شایان ذکر است که قیمت فـولاد نیز به عنوان یکی از مهمترین کامادیتی‌های موثر بر بازار سهام ایران در یک سال گذشته ریزش حدود ۱۴ درصدی را تجربه کرده است.

دانلود فایل مقاله

افزایش نرخ دلار و چشم انداز مثبت بازار

هفته منتهی به ۲۳ آذر ماه ۱۴۰۱ - بولتن شماره ۱۲۵

از طریق لینک زیر فایل کامل این مقاله را دانلود نمایید.

دریافت فایل
دیدگاه تان را بنویسید

نظر خود را درباره این مقاله بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *