ارزندگی بازار سهام در مقایسه با رقبا

۲۹/۱۰/۱۴۰۳ 11:14

سرمقاله:

سهام‌داران بازار سهام در هفته گذشته نیز دقیقا مشابه با دو هفته قبل وضعیت نسبتا خوبی را تجربه کردند. در بولتن نسخه قبلی به توجه بیشتر بازار به شرکت‌های با مارکت (ارزش بازار) کوچکتر اشاره شده بود که در هفته گذشته نیز چنین اتفاقی را شاهد بودیم. با توجه به رشد شرکت‌های بزرگ بازار و جاماندگی شرکت‌های کوچک، احتمال رشد بیشتر شرکت‌های کوچک و جبران جاماندگی آن‌ها کاملا قابل انتظار بود که در هفته گذشته بخشی از این جاماندگی جبران شد. قابل توجه است که در رشد اخیر بازار سهام عمدتا شرکت‌های بزرگ و شاخص‌ساز مورد توجه بود‌ه‌اند اما در دو هفته گذشته و برخلاف روال دو ماه اخیر، شرکت‌های کوچکتر بازار نیز مورد توجه قرار گرفتند که این موضوع اتفاق بسیار مثبت و خوبی برای کلیت بازار سهام به حساب می‌آید.

با وجود رشد بازار سهام در دو ماه اخیر اما کماکان بازار سهام نسبت به تمامی بازارها جاماندگی بسیار قابل توجهی دارد. شایان ذکر است که ارزش دلاری بازار سهام ایران بر مبنای دلار بازار آزاد که در سال ۱۳۹۹ به بیش از ۴۳۰ میلیارد دلار نیز رسیده بود و در سال ۱۴۰۰ نیز بیش از ۲۵۰ میلیارد دلار بود اکنون و با وجود رشد دو ماهه اخیر حتی به ۱۳۰ میلیارد دلار نیز نرسیده است که این موضوع جاماندگی فاحش بازار سهام را نشان می‌دهد. با مقایسه بازدهی بازار سهام با سایر بازارها مانند بازار طلا، مسکن و خودرو نیز به نتایجی نسبتا مشابه می‌رسیم که این موضوع تاییدکننده جاماندگی فاحش بازار سهام نسبت به همه بازارهای رقیب است؛ بنابراین در صورتی که در ادامه نیز اتفاق غیرمنتظره‌ای رخ ندهد تداوم رشد بازار سهام کاملا قابل انتظار است. کماکان تنها نکته منفی قابل توجه که در شرایط فعلی رشد بازار سهام را تهدید می‌کند مسائل سیاسی و ریسک افزایش تنش‌های سیاسی است که امیدواریم با درایت دولت و مسئولین کشور، شاهد چنین اتفاقاتی نباشیم. هرچند نوسانات بین مسیر و داشتن اصلاح‌های موقتی کاملا طبیعی و قابل انتظار است اما با توجه به جاماندگی فاحش بازار سهام نسبت به سایر بازارها، اگر حمایت‌ها از بازار سهام ادامه‌دار باشد و شاهد اتفاقات غیرمنتظره‌ای نباشیم رشد بازار می‌تواند در آینده نیز ادامه‌دار باشد که این موضوع مستلزم تزریق آرامش و ایجاد اعتمادسازی به بازار سهام است؛ بنابراین امید است تا دولت با درک اهمیت بازار سهام، حمایت قاطع خود از این بازار را هم در گفتار و هم در عمل نشان دهد و با این کار بتواند چشم‌انداز روشنی را برای بازار سهام و به تبع آن اقتصاد کشور ترسیم کند.

در ارتباط با قیمت‌های جهانی، به طور کلی هفته‌ای مثبت را شاهد بودیم. افزایش حدود پنج درصدی در قیمت انواع نفت در کنار افزایش دو درصدی در شاخص LME و همچنین افزایش حدود سه درصدی در شاخص S&P GSCI نشان از وضعیت مثبت در کلیت بازارهای کالایی جهان در یک هفته گذشته دارد. از مهم‌ترین کامادیتی‌های تاثیرگذار در بورس نیز می‌توان به فولاد، مس، آلومینیوم، سرب، روی، ذغال‌سنگ و سنگ آهن اشاره کرد که در مجموع این کامادیتی‌ها وضعیت نسبتا پرنوسانی را در یک هفته گذشته تجربه کردند. در هفته گذشته و از بین کامادیتی‌های مهم در حوزه صنایع، مس و اوره وضعیت خوبی را از نظر قیمتی تجربه کردند. روی و ذغال‌سنگ نیز در هفته گذشته وضعیت نسبتا بدی را تجربه کردند. با در نظر گرفتن صعودی که در قیمت انواع نفت در یک هفته اخیر شاهد بوده‌ایم، قیمت نفت برنت به عنوان یک شاخص معتبر در زمینه قیمت‌گذاری نفت در جهان، نسبت به یک سال گذشته حدود ۲ درصد رشد داشته است. لازم به ذکر است که قیمت نفت برنت در یک ماه اخیر حدود ۸ درصد رشد را تجربه کرده است. قیمت جهانی طلا نیز در یک سال گذشته در مجموع رشد حدود ۳۲ درصدی داشته است؛ این درحالی است که در یک سال گذشته، قیمت انواع نفت همانطور که اشاره شد رشد حدود ۲ درصدی، قیمت ذغال‌سنگ ریزش حدود ۱۱ درصدی، قیمت آلومینیوم رشد حدود ۱۶ درصدی، قیمت روی رشد حدود ۱۱ درصدی، قیمت سرب ریزش حدود ۶ درصدی و قیمت مس رشد نزدیک به ۱۴ درصدی را تجربه کرده‌ است. شایان ذکر است که قیمت فولاد نیز به عنوان یکی از مهم‌ترین کامادیتی‌های موثر بر بازار سهام ایران در یک سال گذشته ریزش حدود ۱۵ درصدی را تجربه کرده است.

دانلود فایل مقاله

ارزندگی بازار سهام در مقایسه با رقبا

هفته منتهی به ۲۶ دی ماه ۱۴۰۳ - بولتن شماره ۲۰۸

از طریق لینک زیر فایل کامل این مقاله را دانلود نمایید.

دریافت فایل
دیدگاه تان را بنویسید

نظر خود را درباره این مقاله بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *