شوک منفی استیضاح به بازار سهام

۱۸/۱۲/۱۴۰۳ 08:34

سرمقاله:

بازار سهام طبق روال همیشگی خود در چند هفته اخیر، در هفته گذشته نیز وضعیتی به شدت اسفناک، ناامیدکننده و بحرانی را سپری کرد. به نظر می‌رسد بحران در بازار سهام تمامی ندارد و هر هفته با ایجاد یک اتفاق و شوک منفی جدید، بازار سهام روند نزولی و اسفناک خود را حفظ می‌کند. تداوم روند نزولی در بازار سهام سبب شده است تا بسیاری از سرمایه‌گذاران هیچ تمایلی برای ورود به این بازار نداشته باشند و همین موضوع نیز باعث شده است تا عموم سرمایه‌گذاران بخش قابل توجهی از سرمایه خود را به بازارهای غیرمولد و آسیب‌زا مانند بازار ارز ببرند. ورود سرمایه به بازارهای غیرمولد مانند بازار ارز اتفاقی بسیار تلخ بوده که این موضوع تبعات بسیار وحشتناک و بدی را در آینده به همراه خواهد داشت. شایان ذکر است که ورود سرمایه به بازار ارز سبب افزایش نرخ ارز  شده که این موضوع می‌تواند شرایط تورمی بسیار شدیدی را در آینده‌ای نزدیک به مردم کشور تحمیل کند. با وجود شرایط به شدت بحرانی موجود در بازار سهام اما مسئولین اقتصادی کشور هیچ عکس‌العمل موثر و مفیدی را در زمینه حل این مشکل اساسی از خود نشان نمی‌دهند. بدترین اتفاق ممکن در این شرایط بحرانی استیضاح وزیر اقتصاد بود که در هفته گذشته شاهد آن بودیم. بازار سهام در بحرانی‌ترین شرایط تاریخ بیش از ۵۰ ساله خود قرار دارد و نکته قابل تامل و بسیار ناامیدکننده اینکه در این وضعیت به شدت بحرانی، وزیر اقتصاد نیز برکنار شده و جایگزین مشخصی هم برای آن حداقل تا کنون انتخاب نشده است؛ با در نظر گرفتن تعطیلات نوروزی پیش‌رو، این موضوع بدین معنی است که حداقل تا چند هفته و حتی ممکن است تا چند ماه آتی وزیر اقتصاد جدید به طور رسمی کار خود را شروع نکند.

با توجه به شرایط بحرانی موجود و نبود هیچگونه طرح و برنامه مشخص برای برون رفت از این وضعیت اسفناک، ناامیدی کامل سرمایه‌گذاران از بازار سهام کاملا طبیعی و قابل درک است. به عبارتی دیگر، فارغ از بحث ارزندگی بازار سهام و بدون توجه به وضعیت بنیادی شرکت‌ها، در شرایط فعلی سرمایه‌گذاری در بازار سهام مورد توجه بسیاری از سرمایه‌گذاران نیست زیرا آن‌ها به طور کلی از این بازار ناامید شده‌اند. ناامیدی از بازار سهام از یک طرف و کسب درآمد مطمئن و کم ریسک در بازارهای غیرمولد سبب شده است تا سرمایه‌گذاران این بازارها را به جای بازار سهام برای سرمایه‌گذاری انتخاب کنند. همین موضوع نیز سبب افزایش قابل توجه در نرخ ارز و به تبع آن قیمت طلا و سایر کالاها شده است. با توجه به نقش تعیین‌کننده نرخ ارز در قیمت محصولات، افزایش نرخ ارز می‌تواند وضعیت به شدت تورمی و سختی را بر مردم کشور تحمیل کند. با توجه به اینکه بازار سهام آینه تمام نمای اقتصاد کشور است امید داریم تا مسئولین اقتصادی دولت با تلاش بیشتر و جدیت کافی و همچنین حمایت همه جانبه از بازار سهام، این بازار به گل نشسته را نجات داده و چشم‌انداز روشنی را برای این بازار و به تبع آن اقتصاد کشور ترسیم کنند؛ به عبارتی دیگر، امید است تا دولت و مجلس در هماهنگی کامل با یکدیگر دست از لجبازی برداشته و با اتخاذ یک استراتژی مشخص و هماهنگ، ضمن حمایت از بازار سهام مانع از فروپاشی اقتصادی کشور شوند.

شایان ذکر است که ارزش دلاری بازار سهام که در سال ۱۳۹۹ به بیش از ۴۳۳ میلیارد دلار نیز رسیده بود و حتی در سال ۱۳۹۰ نیز به بیش از ۱۲۴ میلیارد دلار رسیده بود اکنون و بعد از پذیرش شدن تعداد زیادی شرکت جدید در بازار و همچنین افتتاح بسیاری از طرح‌های توسعه‌ای جدید در طول این مدت که با راه‌اندازی این طرح‌ها انتظار بر این بود که ارزش شرکت‌ها افزایش یابد اما نه تنها هیچ افزایشی را تجربه نکرده‌ایم بلکه نسبت به سال ۱۳۹۹ ریزش حدود ۷۵ درصدی و نسبت به سال ۱۳۹۰ یعنی ۱۳ سال قبل، ریزش حدود ۱۲ درصدی را شاهد بوده‌ایم. ریزش‌های اشاره شده درحالی است که در این مدت تلاش‌های زیادی نیز برای شاخص‌سازی صورت گرفته است که در صورت حذف این شاخص‌سازی‌ها و با در نظر گرفتن مقدار واقعی شاخص، وضعیت فعلی بازار سهام نسبت به گذشته به شدت اسفناک‌تر و بدتر نیز خواهد شد. با مقایسه کردن بازار سهام نسبت به بازار طلا، مسکن، خودرو و سایر بازارها نیز به وضعیتی نسبتا مشابه خواهیم رسید؛ به عبارتی دیگر، جاماندگی بسیار قابل توجه بازار سهام نسبت به همه بازارهای دیگر به وضوح مشخص و قابل مشاهده است. در پایان لازم به ذکر است شرایط فعلی بازار سهام به شدت ناامیدکننده و بحرانی بوده و امید است تا دولت و مجلس با تغییر رویکرد خود و ایجاد تعاملی سازنده با یکدیگر، این بازار به گل نشسته و بحران زده را به مسیر درست خود بازگرداند.

 

 

 

دانلود فایل مقاله

شوک منفی استیضاح به بازار سهام

هفته منتهی به ۱۵ اسفند ماه ۱۴۰۳ - بولتن شماره ۲۱۴

از طریق لینک زیر فایل کامل این مقاله را دانلود نمایید.

دریافت فایل
دیدگاه تان را بنویسید

نظر خود را درباره این مقاله بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *