بازار سهام در هفته گذشته نسبت به هفتههای قبل وضعیت به مراتب بهتری را تجربه کرد و همین موضوع نیز سبب شد تا کمی از فشارهای سنگینی که در هفتههای اخیر بر روی سرمایهگذاران بازار سهام تحمیل شده است کاهش یابد. قابل توجه است که بعد از شوک ایجاد شده توسط شورای رقابت، بازار سهام در سه هفته متوالی وضعیت بسیار بدی داشت اما سرانجام در هفته گذشته کمی شرایط بهتر شد به گونهای که بعد از سه هفته بسیار سخت برای سهامداران، در هفته گذشته تا حدودی فشار عرضهها کاهش یافت و بازار سهام کمی رنگ سبز را نیز به خود دید. مدتی است که بازار سهام شرایط بسیار بدی را تجربه میکند؛ همین موضوع نیز سبب شده است تا فشارهایی از جانب سرمایهگذاران بر روی دولت برای اتخاذ سیاستهایی برای حمایت از بازار مطرح شود. در روزهای اخیر شایعاتی مبنی بر اعمال سیاستهای جدید دولت برای حمایت از بازار سهام مطرح شده است. از جمله مهمترین شایعات مطرح شده برای حمایت از بازار سهام میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کاهش نرخ خوراک پتروشیمیها (این موضوع در صورت تحقق خبر خوبی برای کلیت بازار سهام علیالخصوص پتروشیمیهای تولیدکننده متانول خواهد بود)
تغییر در میزان عوارض صادراتی گروههای مختلف علیالخصوص گروههای مرتبط با نفت، گاز و پتروشیمی (قابل توجه است که به نظر میرسد کمیسیون تلفیق در بررسی لایحه بودجه، محصولات نفتی، گازی و پتروشیمی را از عوارض صادرات مواد خام و نیمهخام معاف کرده است که این موضوع خبر خوب و تاثیرگذاری برای این گروهها محسوب میگردد)
عدم اجبار به عرضه دلار با قیمت دستوری ۲۸۵۰۰ تومانی (با توجه به اختلاف قابل توجه در نرخ دلار بازار آزاد و نرخ نیمایی ۲۸۵۰۰ تومانی، مشخص است که برداشته شدن این قانون یا هرگونه تعدیل در نرخ آن اتفاق بسیار مثبت و جذابی برای شرکتها و بنابراین سرمایهگذاران خواهد بود)
در صورتی که سیاستهای حمایتی با اهمیتی بر بازار سهام اعمال شود و با در نظر گرفتن این موضوع که بازار سهام از نظر بنیادی نیز در وضعیت نسبتا مناسبی قرار دارد به نظر میرسد بازار در بلندمدت بتواند رشد نسبتا مناسبی را در مقایسه با سایر بازارها تجربه کند.
در ارتباط با قیمتهای جهانی، به طور کلی هفتهای پرنوسان ولی در مجموع متعادل را شاهد بودیم. کاهش حدود سه درصدی در قیمت انواع نفت در کنار افزایش بیشتر از دو درصدی در شاخص LME و همچنین کاهش نزدیک به دو درصدی در شاخص S&P GSCI نشان از وضعیت نسبتا متعادل در کلیت بازارهای کالایی جهان در یک هفته گذشته دارد. از مهمترین کامادیتیهای تاثیرگذار در بورس نیز میتوان به فولاد، مس، آلومینیوم، سرب، روی، ذغالسنگ و سنگ آهن اشاره کرد که در مجموع این کامادیتیها نیز وضعیت نسبتا پرنوسانی را در یک هفته گذشته تجربه کردهاند. در هفته گذشته و از بین کامادیتیهای مهم در حوزه صنایع، فولاد، مس، سرب و روی وضعیت خوبی را از نظر قیمتی تجربه کردند؛ به خصوص فولاد که رشد بیش از چهار درصدی را در یک هفته گذشته تجربه کرد. ذغالسنگ نیز به عنوان یک کامادیتی مهم بر روی بازار سهام در یک هفته گذشته وضعیت خوبی را تجربه نکرده و ریزش نسبتا سنگینی را تجربه کرد. با در نظر گرفتن نزولی که در قیمت نفت در یک هفته اخیر شاهد بودهایم، قیمت نفت برنت به عنوان یک شاخص معتبر در زمینه قیمتگذاری نفت در جهان، نسبت به یک سال گذشته بیش از ۱۰ درصد کاهش داشته است. لازم به ذکر است که قیمت نفت برنت در یک ماه اخیر بیشتر از ۶ درصد کاهش را تجربه کرده است. قیمت جهانی طلا نیز با وجود نوسانات بالایی که دارد اما در یک سال گذشته در مجموع ریزش حدود ۳ درصدی داشته است؛ این درحالی است که در یک سال گذشته، قیمت انواع نفت همانطور که اشاره شد به طور میانگین ریزش بیش از ۱۰ درصدی، قیمت ذغالسنگ ریزش بیش از ۱۰ درصدی، قیمت آلومینیوم ریزش حدود ۲۵ درصدی، قیمت روی ریزش حدود ۱۴ درصدی، قیمت سرب ریزش حدود ۸ درصدی و قیمت مس ریزش نزدیک به ۷ درصدی را تجربه کرده است. شایان ذکر است که قیمت فولاد نیز به عنوان یکی از مهمترین کامادیتیهای موثر بر بازار سهام ایران در یک سال گذشته ریزش حدود ۱۲ درصدی را تجربه کرده است.