سرمقاله:
دقیقا مطابق با تحلیل ارائه شده در آخرین بولتن منتشر شده (بولتن شماره ۲۰۴)، بازار سهام ریزش شدیدی را تجربه نکرد و بعد از اصلاحی که در دو هفته گذشته در بازار اتفاق افتاد؛ در هفته گذشته بازار نسبتا متعادلی را شاهد بودیم. شایان ذکر است که بعد از یک ماه بسیار جذاب، بازار سهام در دو هفته گذشته با افزایش نسبتا شدید عرضهها و همچنین کاهش نسبی تقاضا مواجه گردید که این موضوع باعث نگرانی بسیاری از فعالین بازار سهام شد. تجربه تلخ چند سال اخیر سرمایهگذاران در بازار سهام باعث شده است تا با کوچکترین شوک منفی که به این بازار وارد میشود موجی از ترس و دلهره در بین سهامداران شکل بگیرد که این موضوع امری کاملا طبیعی و قابل درک است. هرچند که به نظر میرسد بازار سهام با شرایط به شدت بحرانی و اسفناک چند سال اخیر فاصله گرفته است اما هنوز هم امید و اعتماد بخش عمدهای از سرمایهگذاران به این بازار بازنگشته است. برای بازگشت امید و اعتماد به بازار سهام نیاز است تا دولت حمایت قاطع خود از بورس را هم در گفتار و هم در عمل با اتخاذ سیاستهای حمایتی نشان دهد. حذف دلار نیمایی و برنامهریزی برای خروج از قیمتگذاری دستوری شروع مثبت دولت جدید برای حمایت از بازار سهام است که امید است این سیاستهای حمایتی در عمل نیز به صورت پرقدرت اجرایی شوند تا با ایجاد یک روند صعودی، امید و اعتماد دوباره به بازار سهام بازگردد.
در ارتباط با قیمتهای جهانی، به طور کلی هفتهای نسبتا متعادل را شاهد بودیم. افزایش حدود نیم درصدی در قیمت انواع نفت در کنار کاهش نزدیک به دو در شاخص LME و همچنین افزایش حدود نیم درصدی در شاخص S&P GSCI نشان از وضعیت نسبتا متعادل در کلیت بازارهای کالایی جهان در یک هفته گذشته دارد. از مهمترین کامادیتیهای تاثیرگذار در بورس نیز میتوان به فولاد، مس، آلومینیوم، سرب، روی، ذغالسنگ و سنگ آهن اشاره کرد که در مجموع این کامادیتیها نیز وضعیت نسبتا کم نوسانی را در یک هفته گذشته تجربه کردند. در هفته گذشته و از بین کامادیتیهای مهم در حوزه صنایع، متانول و اوره وضعیت خوبی را از نظر قیمتی تجربه کردند. مس، سنگ آهن و فولاد نیز در هفته گذشته وضعیت نسبتا بدی را تجربه کردند. با وجود صعودی که در قیمت انواع نفت در یک هفته اخیر شاهد بودهایم، قیمت نفت برنت به عنوان یک شاخص معتبر در زمینه قیمتگذاری نفت در جهان، نسبت به یک سال گذشته حدود ۹ درصد ریزش داشته است. لازم به ذکر است که قیمت نفت برنت در یک ماه اخیر حدود ۲ درصد رشد را تجربه کرده است. قیمت جهانی طلا نیز در یک سال گذشته در مجموع رشد حدود ۲۶ درصدی داشته است؛ این درحالی است که در یک سال گذشته، قیمت انواع نفت همانطور که اشاره شد ریزش حدود ۹ درصدی، قیمت ذغالسنگ ریزش حدود ۱۴ درصدی، قیمت آلومینیوم رشد حدود ۷ درصدی، قیمت روی رشد حدود ۱۵ درصدی، قیمت سرب ریزش حدود ۲ درصدی و قیمت مس رشد نزدیک به ۴ درصدی را تجربه کرده است. شایان ذکر است که قیمت فولاد نیز به عنوان یکی از مهمترین کامادیتیهای موثر بر بازار سهام ایران در یک سال گذشته ریزش حدود ۱۸ درصدی را تجربه کرده است.
سرمقاله:
بعد از یک ماه بسیار جذاب، بازار سهام در هفته گذشته با افزایش نسبتا شدید عرضهها و همچنین کاهش نسبی تقاضا مواجه شد؛ این موضوع سبب شد تا بازار سهام برخلاف یک ماه اخیر، در هفته گذشته در مجموع وضعیت خوبی را تجربه نکند. بر اساس تجربه تاریخی، هرگاه بازار سهام رشد پرسرعتی را شروع کرده بلافاصله بعد از آن وارد فاز اصلاحی شده است. این بار نیز مشابه با عموم دفعات گذشته بعد از رشد سریع و پرقدرتی که در یک ماه اخیر شاهد بودیم بازار سهام در هفته گذشته وارد فاز اصلاحی شد که این موضوع امری کاملا طبیعی و قابل انتظار بود و در بولتنهای قبلی نیز به آن اشاره شده بود. موضوعی که میتواند باعث نگرانی شود تداوم روند اصلاحی فعلی و تبدیل وضعیت کلی بازار از روند صعودی به نزولی است که تاکنون و با توجه کردن به ارزش بالای معاملات و قدرت خریداران که هنوز هم نسبتا بالاست چنین اتفاقی هرچند غیرممکن نبوده اما دور از انتظار است. شایان ذکر است هرچند در هفته گذشته بازار بدی را شاهد بودیم اما در مجموع هفته، شاهد صف فروشهای قابل توجه و خروج سنگین پول از بازار نبودیم؛ بنابراین شرایط فعلی بازار بحرانی به نظر نمیرسد اما در صورتی که در هفته آینده شاهد کاهش قابل توجه ارزش معاملات و خروج سنگین پول از بازار باشیم پیشنهاد میشود با احتیاط بیشتری در بازار خرید کرده و تا تایید شدن روند صعودی جدید در بازار سهام برای ورود دوباره به این بازار منتظر بمانید. قابل توجه است که به علت وضعیت به شدت اسفناک بازار سهام در چند سال اخیر، امید و اعتماد به این بازار به شدت کمرنگ شده و این موضوع باعث شده است تا با کوچکترین شوک منفی که به این بازار وارد میشود حجم عرضهها به شدت افزایش یابد؛ بنابراین مدل معاملات هفته گذشته و افزایش شدید عرضهها کاملا طبیعی بوده است و فعلا چیز نگران کنندهای مشاهده نشده اما در صورت تداوم روند نزولی در هفته آتی، برای جلوگیری از زیان احتمالی باید در انجام معاملات با احتیاط بسیار بیشتری عمل کرد.
در ارتباط با قیمتهای جهانی، به طور کلی هفتهای نسبتا متعادل را شاهد بودیم. افزایش حدود نیم درصدی در قیمت انواع نفت در کنار کاهش نزدیک به دو در شاخص LME و همچنین افزیش حدود نیم درصدی در شاخص S&P GSCI نشان از وضعیت نسبتا متعادل در کلیت بازارهای کالایی جهان در یک هفته گذشته دارد. از مهمترین کامادیتیهای تاثیرگذار در بورس نیز میتوان به فولاد، مس، آلومینیوم، سرب، روی، ذغالسنگ و سنگ آهن اشاره کرد که در مجموع این کامادیتیها نیز وضعیت نسبتا کم نوسانی را در یک هفته گذشته تجربه کردند. در هفته گذشته و از بین کامادیتیهای مهم در حوزه صنایع، متانول و اوره وضعیت خوبی را از نظر قیمتی تجربه کردند. مس، سرب و فولاد نیز در هفته گذشته وضعیت نسبتا بدی را تجربه کردند. با وجود صعودی که در قیمت انواع نفت در یک هفته اخیر شاهد بودهایم، قیمت نفت برنت به عنوان یک شاخص معتبر در زمینه قیمتگذاری نفت در جهان، نسبت به یک سال گذشته حدود ۷ درصد ریزش داشته است. لازم به ذکر است که قیمت نفت برنت در یک ماه اخیر حدود ۱ درصد رشد را تجربه کرده است. قیمت جهانی طلا نیز در یک سال گذشته در مجموع رشد حدود ۳۰ درصدی داشته است؛ این درحالی است که در یک سال گذشته، قیمت انواع نفت همانطور که اشاره شد ریزش حدود ۷ درصدی، قیمت ذغالسنگ ریزش حدود ۱۰ درصدی، قیمت آلومینیوم رشد حدود ۱۱ درصدی، قیمت روی رشد حدود ۱۶ درصدی، قیمت سرب ریزش حدود ۳ درصدی و قیمت مس رشد نزدیک به ۵ درصدی را تجربه کرده است. شایان ذکر است که قیمت فولاد نیز به عنوان یکی از مهمترین کامادیتیهای موثر بر بازار سهام ایران در یک سال گذشته ریزش حدود ۱۶ درصدی را تجربه کرده است.