سرمقاله:
سهامداران بازار سهام در هفته گذشته و مطابق با پیشبینیهای ارائه شده در بولتنهای قبلی وضعیت نسبتا خوبی را سپری کردند. از مهمترین نکات بازار که در هفته گذشته شاهد آن بودیم میتوان به اقبال سرمایهگذاران به سهام شرکتهای کوچکتر اشاره کرد. قابل توجه است که در رشد اخیر بازار عمدتا شرکتهای بزرگ و شاخصساز مورد توجه بودهاند اما در هفته گذشته و برخلاف روال دو ماه اخیر، شرکتهای کوچکتر بازار نیز مورد توجه قرار گرفتند که این موضوع اتفاق بسیار مثبت و خوبی برای کلیت بازار سهام به حساب میآید. تنها نکته منفی قابل توجه که در شرایط فعلی رشد بازار سهام را تهدید میکند مسائل سیاسی و ریسک افزایش تنشهای سیاسی است که امیدواریم با درایت دولت و مسئولین کشور، شاهد چنین اتفاقاتی نباشیم.
با توجه به نسبتهای مهم مالی مانند نسبت پبای و پباس و همچنین با بررسی کردن بازدهی بازار سهام در مقایسه با بازارهای موازی مانند طلا و مسکن، عقبماندگی بازار سهام نسبت به سایر بازارها به وضوح قابل اثبات و مشخص است؛ بنابراین شرایط برای رشد بازار سهام به طور بالقوه فراهم است اما این اتفاق مستلزم تزریق آرامش و ایجاد اعتمادسازی به بازار سهام است. قابل توجه است که عملکرد بسیار ضعیف و اسفناک بازار سهام در حدود ۴ سال گذشته سبب شده است تا اعتماد بسیاری از سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری در این بازار از بین برود اما با توجه به فراهم بودن شرایط رشد بازار سهام از نظر بنیادی، جلب اعتماد دوباره سرمایهگذاران به این بازار با حمایتهای قاطع دولت و مسئولین کشور از بازار سهام امکانپذیر است. امید است تا دولت با درک اهمیت بازار سهام، حمایت قاطع خود از این بازار را هم در گفتار و هم در عمل نشان دهد و با این کار بتواند چشمانداز روشنی را برای بازار سهام و به تبع آن اقتصاد کشور ترسیم کند.
در ارتباط با قیمتهای جهانی، به طور کلی هفتهای نسبتا مثبت را شاهد بودیم. افزایش حدود دو درصدی در قیمت انواع نفت در کنار افزایش نزدیک به یک درصدی در شاخص LME و همچنین افزایش حدود دو درصدی در شاخص S&P GSCI نشان از وضعیت نسبتا مثبت در کلیت بازارهای کالایی جهان در یک هفته گذشته دارد. از مهمترین کامادیتیهای تاثیرگذار در بورس نیز میتوان به فولاد، مس، آلومینیوم، سرب، روی، ذغالسنگ و سنگ آهن اشاره کرد که در مجموع این کامادیتیها وضعیت نسبتا پرنوسانی را در یک هفته گذشته تجربه کردند. در هفته گذشته و از بین کامادیتیهای مهم در حوزه صنایع، مس و اوره وضعیت خوبی را از نظر قیمتی تجربه کردند. متانول و ذغالسنگ نیز در هفته گذشته وضعیت نسبتا بدی را تجربه کردند. با در نظر گرفتن صعودی که در قیمت انواع نفت در یک هفته اخیر شاهد بودهایم، قیمت نفت برنت به عنوان یک شاخص معتبر در زمینه قیمتگذاری نفت در جهان، نسبت به یک سال گذشته حدود ۱ درصد رشد داشته است. لازم به ذکر است که قیمت نفت برنت در یک ماه اخیر حدود ۸ درصد رشد را تجربه کرده است. قیمت جهانی طلا نیز در یک سال گذشته در مجموع رشد حدود ۳۰ درصدی داشته است؛ این درحالی است که در یک سال گذشته، قیمت انواع نفت همانطور که اشاره شد رشد حدود ۱ درصدی، قیمت ذغالسنگ ریزش حدود ۱۰ درصدی، قیمت آلومینیوم رشد حدود ۱۲ درصدی، قیمت روی رشد حدود ۱۴ درصدی، قیمت سرب ریزش حدود ۲ درصدی و قیمت مس رشد نزدیک به ۱۲ درصدی را تجربه کرده است. شایان ذکر است که قیمت فولاد نیز به عنوان یکی از مهمترین کامادیتیهای موثر بر بازار سهام ایران در یک سال گذشته ریزش حدود ۱۸ درصدی را تجربه کرده است.